Placek z masą kokosową i śliwkami
Kolejny już przepis na ciasto z wykorzystaniem śliwek,tym razem zdecydowałam się na ciasto ucierane z wkładką kokosową oraz śliwkami oprószonymi kisielem z owoców leśnych. Ciasto to mimo, że jest przekładańcem, nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu, jak i pracy. Jest w sam raz słodkie, bardzo dobrze można w nim wyczuć wszystkie smaki, a dodatek śliwek nadaje całości lekkiej kwaskowatości oraz wilgoci.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 7 żółtek
- 2 białka
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i jednolita dodajemy porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, łączymy delikatnie z ciastem i dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
Nadzienie:
- 800 g renklod (waga przed wypestkowaniem)
- 1 opakowanie kisielu z owoców leśnych
Renklody myjemy, osuszamy, przekrajamy na połowę i usuwamy pestki.
Beza kokosowa:
- 5 białek
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po łyżce cukru. Bezę ubijamy do momentu, aż będzie gęsta i lśniąca, a cały cukier się rozpuści. Wsypujemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, mieszamy łyżką do połączenia.
Formę o wymiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciemne ciasto, następnie masę kokosową, układamy, oprószone kisielem połówki renklod, rozsmarować jasne ciasto (można sobie poradzić za pomocą łyżki maczanej w wodzie). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy w 180 st.C. przez około 35-40 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książeczki ,,Ciasta i desery łatwo i szybko'' H. Jachowskiej z 07/2015. (W przepisie dokonałam niewielkich zmian).
Oj kokosowe pycha. Zabieram sobie kawałek i przepis :-)
OdpowiedzUsuńAngelika ale się to ciasto do mnie uśmiecha, a ten kokos :))
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda bajkowo. Szczególnie podoba mi się w przekroju. No i w sezonie na śliweczki każdy chętnie takie ciasto zje. Zarazem słodkie, jak i kwaskowe. Fajne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko, ciasto w przekroju mnie się również podoba. Póki jest sezon na śliwki, to staram się je maksymalnie wykorzystywać :)
Usuńpiękne ciacho:)
OdpowiedzUsuńśliwki i kokos muszą razem pysznie smakować:)
Bardzo mi się podoba to ciasto, z przyjemnością bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków :) A bezy kokosowej jeszcze nie próbowałam ani solo, ani na cieście, muszę to nadrobić!
OdpowiedzUsuńDziękuję, jeśli lubisz wiórki kokosowe, to taka beza kokosowa, na pewno Ci posmakuje ;)
UsuńKochamy i kokos i śliwki ale nigdy razem tego nie łączyłyśmy :D Czujemy się zainspirowane :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mogłam Was zainspirować ;)
UsuńGenialnie wygląda :) smakuje na pewno jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńPołączyłaś moje dwa ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńJak aromatycznie :D
OdpowiedzUsuńOj, zjadłbym, uwielbiam takie ciasta...mniam :)
OdpowiedzUsuńCudeńko :D Połączenie genialne(masa kokosowa i śliwki :)), na pewno wykorzystam kiedyś Twój przepis :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, również pozdrawiam i życzę miłego oraz słonecznego weekendu :).
UsuńWszystkie moje ulubione smaki w jednym! takie ciacho to coś dla mnie! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam renklody i kokosa! Wspaniała beza, aż ślinka cieknie! :D
OdpowiedzUsuńI kolejne wspaniałe ciasto <3
OdpowiedzUsuń