Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Korzystając z sezonu śliwkowego oprócz robienia konfitury z gorzką czekoladą i pomarańczą oraz dżemu śliwkowego (przepisy na pewno pojawią się wkrótce ;), w weekend zrobiłam kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką.
Ciasto jest bardzo aromatyczne oraz wilgotne. Wilgoć zapewniają śliwki ułożone na wierzchu ciasta, jak i te drobno pokrojone, które znajdują się w środku. Doskonale można w nim wyczuć zapach i smak cytryny (uwielbiam dodawać do ciast skórkę i sok np. z cytryny czy pomarańczy, bo fajnie je aromatyzuje). W kruszonce znajduje się cynamon, wg mnie doskonale pasuje do śliwek, podkreśla ich smak i ciasto przez dodatek właśnie tej przyprawy robi się trochę jesienne :).
Ciasto im dłużej stoi, tym jest coraz lepsze i z dnia na dzień, robi się coraz bardziej wilgotne.
Składniki:
Kruszonka:
- 10 łyżek mąki pszennej
- 7 czubatych łyżek cukru
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu jednolitej kulki, ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- sok i starta skórka z jednej cytryny
- 5 jajek
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek (waga przed wypestkowaniem)
Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i pozbawiamy pestki.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy razem w głębokim talerzu.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym do utworzenia jednolitej, gładkiej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pojedynczo jajka, aż do połączenia składników.
Cytrynę porządnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem.
Kolejno do masy dodajemy skórkę i sok z cytryny, wsypujemy mąkę i krótko, ale dokładnie mieszamy.
Połowę ciasta przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia-tylko dno. Trzy śliwki drobno siekamy w kostkę i układamy je na cieście. Przykrywamy resztą ciasta i na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu.
Kruszonkę wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy nią wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 180 st.C. przez 60-70 minut.
Smacznego.
Pyszne ciacho! Poproszę o kawałek do herbatki :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować, póki jeszcze jest ;)
UsuńBardzo fajne ciacho. Ze śliwkami z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńCiemne ciasto i śliwki - zestawienie idealne:)
OdpowiedzUsuńŚliwki w wypiekach są przesmaczne i bardzo często z nich korzystam :)
OdpowiedzUsuńJak coraz bardziej wilgotne to aż się zakochałyśmy w tym ciachu :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świetnie. Jeśli piszesz, że jest do tego wilgotne, to mnie kupiłaś :)
OdpowiedzUsuńA cynamonową kruszonkę, to ja uwielbiam.
Wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki w cieście :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie wygląda, będę musiała sama wykonać taki przepis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcam do upieczenie, mam nadzieję, że będzie Ci smakować, tak samo, jak i mnie ;)
Usuńjuż zapisałam przepis i będę testować ;)
Usuńbardzo lubię śliwki, a w cieście czekoladowym smakują wybornie:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńFajne do kawy!
OdpowiedzUsuńŚwietne.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńLubie takie ciasta, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Ciekawa jestem konfitury z gorzką czekoladą :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że nie tylko ja postanowiłam połączyć kakaowe ciasto ze śliwkami :) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń