Knedle ze śliwkami
W moim domu nigdy nie robiliśmy knedli z owocami, sama ich też nigdy nie jadłam. Postanowiłam to zmienić i w tym roku po raz pierwszy raz w życiu zrobiłam knedle :). Zupełnie nie wiedziałam, jakiego efektu końcowego mogłabym się spodziewać, jednak muszę przyznać, że wyszły bardzo dobre i bardzo mi smakowały. Soczyste śliwki w cieście ziemniaczanym, idealnie komponowały się z kwaśną śmietaną, które doskonale ją osładzały. Do knedli możemy użyć innych owoców sezonowych lub mrożonych. W planach mam knedle z truskawkami, myślę, że będą równie smaczne lub jeszcze lepsze ;).
Składniki:
Ciasto:
- 1,2 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 10 soczystych, dojrzałych, przepołowionych śliwek (uzyskamy w ten sposób 20 połówek)
- cynamon do posypania
- śmietana do polania knedli
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej je ugotować dzień wcześniej. Następnie lekko je studzimy i przepuszczamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, jajka i sól. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, starając się nie ugniatać ciasta.
Odrywamy kawałki ciasta, spłaszczamy je lekko w dłoniach , na środek każdego kładziemy połówkę śliwki i zlepiamy dokładnie brzegi. Moczymy ręce w ciepłej wodzie i formujemy okrągły kształt.
Gotowe knedle układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy.
Gotujemy je we wrzącej wodzie, od chwili wypłynięcia, gotujemy około 5 minut. Gotowe wykładamy na talerz, posypujemy cynamonem lub polewamy gęstą, kwaśną śmietaną.
Smacznego.
Powiem szczerze, że ja też nigdy w domu knedli nie robiłam. Już jakiś czas planuję siř za to wziąć, ale jak na razie brak mi czasu :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym :)) Muszę sobie zrobić, bo uwielbiam szczególnie ze śliwkami :))
OdpowiedzUsuńJak na pierwszy raz to efekt końcowy rewelacyjny :) Ja co roku robię knedle - danie niby skomplikowane, ale warto poświęcić chwilę na ich przygotowanie. Dla mnie to już taka tradycja jak i robienie i dekorowanie pierniczków na Święta Bożego Narodzenia :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione, wieki nie robiłam, dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam knedli. Może czas to zmienić. Wyszły ci wspaniałe :-)
OdpowiedzUsuńmy uwielbiamy knedle z owocami i mam w planie na piątek:)
OdpowiedzUsuńspróbuj następnym razem dodać do ciasta sera twarogowego:)
Następnym razem, jak będę robiła to z pewnością go dodam, warto zawsze poeksperymentować :).
UsuńMmmm...jem oczami, tak to pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńKnedle ze śliwkami to klasyka. Bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym cynamonem :)
Cynamon to moja ulubiona przyprawa, lubię ją dodawać do wielu dań ;).
UsuńPyszności :) Uwielbiam knedle, ale tylko z owocami
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Ale mi narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńU nas też się knedli nie robi i nadal jakoś bronimy się przed ich zrobieniem pierwszy raz :P
OdpowiedzUsuńZe śliwkami muszą być szczególnie pyszne :)
Prezentują się bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :):) chętnie bym takie zjadła :) domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńiedawno takie jadłam :) są pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńAbsolutny hit i smak dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuń