Chałka trójkolorowa
Chałka, która składa się z trzech różnych ciast drożdżowych: kakaowego, z zieloną herbatą i bez dodatków, każdy znajdzie w niej jakiś smak dla siebie :). Chałka wychodzi bardzo puszysta i lekka, doskonale można w niej wyczuć kakao i zieloną herbatę. Jeśli nie mamy herbaty Matcha, to z powodzeniem możemy zmielić zieloną herbatę w młynku do kawy, potrzebujemy do tego około 2-3 łyżeczek. U mnie chałka posypana jest maślaną kruszonką, taką najbardziej uwielbiam, fajnie chrupie podczas jedzenia :). Doskonale smakuje z mlekiem. Jak dla mnie fajna odmiana, od tradycyjnej chałki drożdżowej :).
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 225 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g masła
- 5 g herbaty zielonej Matcha
- 5 g kakao
Przygotowujemy zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżeczki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, trwa to około 1 do 1,5 godziny.
Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej herbatę matcha, do trzeciej nic nie dodajemy. Wyrabiamy do momentu, aż ciasta zmieni kolor. Z ciast formujemy 3 wałki, następnie sklejamy je na początku i zaplatamy warkocz. Na końcu również sklejamy, po czym zawijamy sklejenie pod spód. Przekładamy na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Kruszonka:
- 80 g mąki
- 60 g masła
- 80 g cukru
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne masło i wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, robimy kulę, wkładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce.
Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 25 minut 180 st.C.
Smacznego.
Wygląda super :-)
OdpowiedzUsuńMega smakowicie wygląda! Chętnie bym taką zjadła :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie i pewnie też tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńpyszna chałeczka, do tego jak pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńPo prostu super. Jeszcze takiej chałki nie widziałam. Pięknie zrobiona i pyszna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Agnieszko, polecam upieczenie takiej chałeczki ;).
UsuńTaka chałeczka wyprzedza niejedno ciasto :)
OdpowiedzUsuńprezentuje sie znakomicie :)
OdpowiedzUsuńpyszna chałeczka :)
OdpowiedzUsuńale fajna:))
OdpowiedzUsuńŚwietna ,dla mnie pół na raz !Proszę.
OdpowiedzUsuńA proszę się częstować, nie mam nic przeciwko ;).
UsuńCieszy podniebienie i oczy :D Super wygląda :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta chałka, poproszę porcję na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńProszę o adres, to chętnie wyślę i się podzielę chałką :).
UsuńCudo po prostu! Niezwykle pomysłowy wypiek - gratuluję :)
OdpowiedzUsuńJaka śliczna! :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietna oryginalna chałka
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda Twoja chałka! :-)
OdpowiedzUsuń