Gruszkowe z kruszonką
Pierwszy mój wypiek z gruszkami w tym sezonie :). Bardzo mało robię wypieków z tymi owocami, najczęściej jest to u mnie ciasto ucierane. Tym razem zrobiłam jednak coś innego. A mianowicie, kruche, delikatne ciasto kakaowe, budyń gruszkowy, w którym wyraźnie czuć kawałki owoców, nadzienie budyniowe, a na to starte ciasto. Całość jest bardzo lekka, a co najważniejsze mało słodka. Jest to bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Na pewno do tego przepisu, będę często wracać.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, pokrojone na małe kawałki masło, żółtka oraz kwaśną śmietanę. Całość szybko razem zagniatamy i dzielimy na pół. Formę o wymiarach 30 x 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy rozwałkowaną jedną część ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Nadzienie gruszkowe:
- 6 gruszek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i zalewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy kilka minut. Budyń rozpuszczamy w 1/3 szklance wody i wlewamy do gruszek. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje.
Nadzienie budyniowe:
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, do zgęstnienia.
Na ciasto wykładamy ciepły budyń gruszkowy, a następnie budyń waniliowy. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 200 st.C. przez około 35-40 minut. Ostudzone ciasto, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Wygląda bardzo ładnie :) Kojarzy mi się z sernikiem królewskim z wyglądu :)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno:)))
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę, czekam na relację ;).
UsuńPoproszę kawałeczek do popołudniowej herbatki
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj nie mam ciasta więc może podeślesz mi kawałeczek?;)
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią Ci wyślę ;).
UsuńUwielbiam gruszki i wszelkie słodkości z ich wykorzystaniem! :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być przepyszne. Ja robię często ciasto z jabłkami i budyniem i wiem, że budyń i owoce to zestawienie idealne. Twoja propozycja jest bajeczna. I jeszcze to kakaowe ciasto. Pysznie i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) oj zjadłabym z chęcią kawałek :-)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, ze ciasto smakuje super! Z takim połączeniem smaków nie może być inaczej :)
OdpowiedzUsuńAle pyszotka ,a ja nie mam nic do kawy.
OdpowiedzUsuńGruszki po obróbce termicznej są mega słodkie dlatego super nadają się do wypieków :D Cudnie wyglądające ciasto :D
OdpowiedzUsuńBudyń, gruszki, ciemne ciasto ach....ale bym się ugościła :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńgenialnie się prezentuje, a jeszcze lepiej pewnie smakuje!
OdpowiedzUsuńTwoje gruszkowe ciasto bardzo mnie kusi.
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakuje doskonale!
Pyszne ciacho, bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńBudyniowe gruszki..... Pycha
OdpowiedzUsuńto ciasto musi być pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńJa też rzadko piekę ciasta z gruszkami, ale w sumie nawet nie wiem czemu. Lubię ich smak zarówno na surowo jak i w cieście. Twoja propozycja bardzo ciekawa, ciasto wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! A z gruszkami ciasta uwielbiam, tak więc to coś dla mnie:-)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne, wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńCudny wypiek! Bardzo mi się podoba Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńI już wiem, co upiekę na akcję charytatywną w szkole! :)
OdpowiedzUsuń