Zupa jarzynowa
Jeśli kilka lat temu, jak byłam nastolatką, nie lubiłam zupy jarzynowej, teraz aż trudno mi w to uwierzyć :)
Od dobrych dwóch lat jest to moja ulubiona zupa, którą bardzo chętnie przygotowuję. Najbardziej lubię ją przygotowywać w okresie letnim, kiedy wszystkie warzywka, które znajdują się w zupce mogę zebrać ze swojego ogródka. Wtedy, tak naprawdę wiem, co jem :) Sama zupka jest bardzo pożywna i delikatna w smaku. Z podanej ilości wychodzi jej bardzo dużo, więc spokojnie starcza na następny obiad.
Składniki:
- 3, 5 l wody
- porcja mięsna (żeberka/ udko/ skrzydełka)
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 większe marchewki pokrojone w kostkę
- 2 większe pietruszki starte na tarce o dużych oczkach
- 1 większy por pokrojony w półplasterki
- 1 większy seler starty na tarce o dużych oczkach
- 500 g ziemniaków
- groszek (świeży, mrożony lub z puszki)
- kalafior (podzielony ma małe różyczki)
- 3 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- pieprz, sól
- natka pietruszki
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy porcję mięsną, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i gotujemy 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, por i seler, gotujemy na średnim płomieniu pod przykryciem, do momentu kiedy warzywa będą średnio-miękkie, około 10 minut. Dodajemy ziemniaki, kalafior i groszek (jeśli używamy groszek z puszki, to dodajemy go pod koniec gotowania i wlewamy go do zupy wraz z zalewą), gotujemy na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą całkowicie miękkie, około 30 minut.
Z zupy odlewamy jedną chochlę wywaru i dodajemy do niej śmietanę, aby się zahartowała, mieszamy i dodajemy mąkę, znowu mieszamy, ale tak, aby nie było żadnych grudek. Wlewamy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zupę przyprawiamy pieprze i solą i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Smacznego.
bardzo smaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńZupka zapowiada się bardzo apetycznie, a jaka miseczka piękna :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Elu :)
UsuńOoo :) U mnie też dzisiaj jarzynowa :D Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie najlepsza na świecie ;)
UsuńPyszna ;) Moi synowie bardzo taka lubią
OdpowiedzUsuńLatem najbardziej lubię robić taką zupkę :-)
OdpowiedzUsuńJa również Marzenko, jest bardzo smaczna, mało kaloryczna i lekkostrawna :)
Usuńbardzo lubię jarzynową, zwłaszcza latem, gdy można dodać różne sezonowe jarzyny:-)
OdpowiedzUsuńRzadko jadam zupy, ale dla jarzynowej zawsze robię wyjątek :) Bardzo ją lubię :) Pycha!
OdpowiedzUsuńjedna z najlepszych zup, tylko szkoda, że nie jest lubiana przez dzieci- szczególnie moje:)
OdpowiedzUsuńJak byłam mała ja i brat również jej nie lubiliśmy, a mama tak się starała i gotowała, a my ,,nie'' i już =D. Teraz to na szczęście się zmieniło ;)
UsuńZnamy to, kiedyś też jarzynowej nie lubiłyśmy a teraz wręcz przepadamy :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka. A jarzynowa jest pyszna, jeśli jest pysznie zrobiona :)
OdpowiedzUsuńSmaczka mi zrobiłaś. Prawdziwie letnia zupka.
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńPyszne taka zupka. Kiedyś też nie lubiłam jarzynowej, teraz mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju zupy jarzynowe, choć też kiedyś za nimi nie przepadałam ;) jak to się wszystko z czasem zmienia ;)
OdpowiedzUsuń