Muffinki czekoladowe z masą serową


Muffinki czekoladowe to szybka propozycja wypieku, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Moje zostały zrobione w papierowych kubeczkach - dzięki temu wychodzą dosyć spore. W smaku są wyważone, nie są zbyt słodkie, a gorzka czekolada dodajemy im charakteru. Masa serowa jest jedynie dodatkiem na muffince, dlatego też nie jest zbyt bardzo wyczuwalna w smaku :).

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 175 ml mleka
  • 115 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 70 g posiekanej, gorzkiej czekolady

W naczyniu umieszczamy mokre składniki: jajka, mleko i masło. Dodajemy cukier i mieszamy rózgą kuchenną. Do mokrych składników dodajemy suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao. Mieszamy bardzo krótko rózgą kuchenną. Dodajemy posiekaną, gorzką czekoladę, mieszamy łyżką. Do papierowych kubeczków rozdzielamy po równo ciasto (najlepiej do 1/2 wysokości kubeczka)

Masa serowa:
  • 200 g twarożku Mój ulubiony
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki mieszamy razem do połączenia składników.
Na ciasto czekoladowe wykładamy po 2 łyżeczki masy serowej. Pieczemy w 170 st.C. przez 25 minut.



Smacznego. 

Komentarze

Prześlij komentarz