Pieczony filet z piersi kurczaka na kanapki



Kupna wędlina nie zawsze jest smaczna, zawiera dużo konserwantów, czy innych ulepszaczy smaku. Od czasu do czasu robię pieczony filet z kurczaka w przyprawach, bądź w marynacie. Przedstawiony poniżej przepis jest idealną opcją dla osób, które posiadają mało czasu, gdyż pierś po obtoczeniu w przyprawach, od razu możemy piec w piekarniku. Dzięki użyciu rękawa piekarniczego pierś podczas pieczenia puszcze wodę i piecze się w niej, dzięki czemu jest później bardzo soczysta. Do przepisu użyłam fileta o masie 600 g, po upieczeniu zostało mi 330 g. Więc mimo wszystko niewielkim nakładem kosztów, uzyskujemy dość spory kawał dobrego, domowego mięsa. Tak przyrządzoną pierś możemy również podać do obiadu.


Składniki:
  • 600 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
Filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i powstałą mieszanką nacieramy filety. Tak przygotowane, umieszczamy w rękawie do pieczenia. Pieczmy w 180 st.C. przez 40 minut. Po tym czasie mięso wyciągamy, studzimy, kroimy na plasterki już po ostygnięciu.


Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz