piątek, 28 lipca 2017

Ciastka francuskie z malinami i budyniem

Sezon na maliny w pełni, więc proponuję Wam ciasteczka francuskie z malinami i budyniem, do wykonania w niespełna 30 minut. Do ich przygotowania możecie użyć gotowego ciasta francuskiego, jak również pokusić się o zrobienie domowego, dzięki czemu ciasteczka jeszcze bardziej zyskają na smaku. Maliny możecie podmienić na ulubione owoce, jak i w sezonie zimowym, użyć tych mrożonych. 
Udanego weekendu :). 

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskie (300 g)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i dzielimy na 8 równych kwadratów.
Jedną połowę każdego kwadratu nacinamy w paski (ale nie do samego końca), na drugą część nakładamy budyń, a na nim maliny. 


Przykrywamy nadzienie ponacinaną częścią ciasta i dokładnie sklejamy, jeśli ciasto nie chce się kleić, to brzegi możemy posmarować odrobiną wody.


Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy ciasteczka. Pieczemy w 200 st.C. przez 25-30 minut, do zrumienienia. 



Smacznego. 

14 komentarzy :

  1. Bardzo lubię wypieki z ciasta francuskiego, zarówno słodkie jaki wytrawne :) Twoje ciastka wyglądają mega pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i smaczne ciasteczka ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Te z budyniem to były zawsze nasze ulubione :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ one śliczne! Kremowy budyń, kwaskowe owoce i chrupiące ciasto - to musiało być obłędnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I takie też właśnie było :). Pozdrawiam serdecznie ;).

      Usuń
  5. Ale świetne! Może przekonałabym się do ciasta francuskiego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, ja ciasto francuskie bardzo lubię ;).

      Usuń
  6. ja dodałam morele- też było pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, cieszę się, że się udało :). Do ciasta francuskiego myślę, że każde owoce będą się nadawały :).

      Usuń