Ciasto orzechowo - brzoskwiniowe
Ciasto orzechowo - brzoskwiniowe, to bardzo smaczny przekładaniec, składający się z biszkoptu na bazie orzechów włoskich i pokrojonych brzoskwiń. Masa budyniowa przygotowana na soku z brzoskwiń, a mus brzoskwiniowy spowity jest między dwiema warstwami herbatników. Całe ciasto zwieńczone jest galaretką brzoskwiniową. Pracochłonne, ale za to idealne na wszelkie święta i rodzinne uroczystości ;).
Składniki (forma o wymiarach 36 x 24 cm):
Spód:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 połówki brzoskwiń
Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz bułką tartą i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i mieszamy delikatnie łyżką.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 st.C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Masa:
- 220 g miękkiego masła
- sok z brzoskwiń
- mleko do dopełnienia soku z brzoskwiń, tak aby uzyskać w sumie 700 ml płynu
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Połowę płynu łączymy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Do reszty dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną, energicznie mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło ubijamy na jasną, puszystą masę i dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera, do czasu uzyskania gładkiej masy.
Mus brzoskwiniowy:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (bez 2 połówek użytych do ciasta)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 250 ml wrzątku
Brzoskwinie miksujemy na gładki mus i dodajemy do nich wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku.
Dodatkowo:
- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 350 ml wody
Na ciasto wykładamy połowę masy i przykrywamy ją warstwą herbatników. Na herbatniki wylewamy tężejący mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki na około godzinę. Po godzinie na musie układamy kolejną warstwę herbatników i przykrywamy je drugą częścią kremu. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce i po około godzinie wylewamy na nie zimną galaretkę rozpuszczoną w 350 ml wody.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego.
Inspiracja
Co za ciekawe połączenie smaków! Cudo :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto. Takie właśnie lubię :-)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńAż tak za brzoskwiniami nie przepadamy ale w takim cieście to co innego :D Pychotka :D
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń