środa, 30 marca 2016

Mazurek śliwkowy


Święta już za nami, więc czas już wrócić do naszych codziennych obowiązków :). Jakoś zawsze po kilku dniach wolnego ciężko jest mi wrócić do wszelkiego rodzaju prac na pełnych obrotach.
Na święta po raz pierwszy raz w życiu upiekłam mazurka, jakoś nigdy u mnie w domu nie było tradycji, aby go wypiekać. Postanowiłam to zmienić i upiekłam mazurka potrójnie śliwkowego. Śliwki bardzo lubię, więc taki dodatek bardzo mi odpowiadał. Mazurek jest bardzo szybki do wykonania, możemy go wykonać nawet 4 dni przed świętami (ja tak właśnie zrobiłam).
W smaku pyszny, ciasto jest bardzo mięciutkie, a dodatek białej czekolady fajnie podkreśla smak śliwek w czekoladzie :).

sobota, 26 marca 2016

Wesołych Świąt!


Kochani,
życzę Wam zdrowych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy.
Suto zastawionych stołów, dużo wody w poniedziałek =D
bogatego zająca i jak najmilszych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.

Angelika

środa, 23 marca 2016

Placuszki z serka wiejskiego

Ja, jak i mój tata bardzo lubimy serek wiejski, najczęściej jemy go na śniadanie, zazwyczaj raz w tygodniu. Czasami, gdy zostanie nam jakiś serek i kończy się termin jego ważności, to przygotowuję na jego bazie placuszki. Są one bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimo. Ja zajadałam je z domową frużeliną wiśniową. Z takim połączeniem smakowały wybornie:).

poniedziałek, 21 marca 2016

Bułki drożdżowe z serem żółtym i cebulą

Święta tuż, tuż, ..., już za parę dni, już się nie mogę ich doczekać. Tylko wypatruję środy w kalendarzu, kiedy będę mogła pojechać do domu, zaszyć się w kuchni i piec mazurki i serniki. Uwielbiam tak spędzać czas :). 
A na razie odkopuję jeszcze stare przepisy, tym razem jest to ciasto drożdżowe, ale z nadzieniem na słono. Uwielbiam z nim pracować, jest na prawdę mięciutkie i długo zachowuje swoją świeżość po upieczeniu. Bułeczki  nie są skomplikowane w wykonaniu, farsz jest banalnie prosty. Mój brat, jak je spróbował, powiedział, że smakują jak pizza i ja się z tą opinią zgadzam ;). Bułeczek wychodzi 12, ale są one sporych rozmiarów. Można je śmiało podgrzewać później w piekarniku przez kilka minut i podawać z ketchupem. 

środa, 9 marca 2016

Ciasto Biedronka


Pyszne, bardzo lekkie i kolorowe ciasto o pięknej nazwie Biedronka. Składa się z naponczowanego biszkoptu, dżemu, masy maślanej, galaretki truskawkowej, a wszystko zwieńczone wiórkami kokosowymi. 
Ciasto wychodzi wilgotne, lekko słodkie, ale nieprzesłodzone ;). Smak dżemu, jak i galaretki możecie za każdym razem zmienić i dzięki temu ciasto, zawsze będzie wyglądało inaczej. Do tężejącej galaretki możemy dodać owoce, np. borówkę czy truskawki - świetna opcja na lato. Chętnie popełnię jeszcze raz te ciasto, ale właśnie z truskawkami :). 
Jak dla mnie, im więcej jest dziurek w cieście, tym ciasto jest bardziej wilgotne i efekt końcowy jest również dzięki temu bardziej ładny. 
Ciasto idealnie nadaje się na przyjęcie dla dzieci, jak i na różnego rodzaju rodzinne uroczystości :).