środa, 30 marca 2016

Mazurek śliwkowy


Święta już za nami, więc czas już wrócić do naszych codziennych obowiązków :). Jakoś zawsze po kilku dniach wolnego ciężko jest mi wrócić do wszelkiego rodzaju prac na pełnych obrotach.
Na święta po raz pierwszy raz w życiu upiekłam mazurka, jakoś nigdy u mnie w domu nie było tradycji, aby go wypiekać. Postanowiłam to zmienić i upiekłam mazurka potrójnie śliwkowego. Śliwki bardzo lubię, więc taki dodatek bardzo mi odpowiadał. Mazurek jest bardzo szybki do wykonania, możemy go wykonać nawet 4 dni przed świętami (ja tak właśnie zrobiłam).
W smaku pyszny, ciasto jest bardzo mięciutkie, a dodatek białej czekolady fajnie podkreśla smak śliwek w czekoladzie :).

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 110 g suszonych śliwek
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy razem na stolnicy. Robimy dołeczek, a do dołeczka dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i wcieramy je w mąkę. Ma się utworzyć bardzo drobna i puszysta kruszonka. Do kruszonki dodajemy drobno posiekane śliwki i żółtka. Zagniatamy ciasto do połączenia składników.
Formę o wymiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na prostokąt i wykładamy nim formę. Pieczemy w 18 st.C. przez około 20 - 25 minut, aż nabierze ładnego brązowego koloru. Studzimy.

Wierzch:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 200 g śliwek w czekoladzie
  • 100 g białej czekolady 

Śliwki w czekoladzie kroimy na połówki. 
Na zimnym cieście rozsmarowujemy powidła śliwkowe, a na nich układamy pokrojone śliwki. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią mazurek. 



Smacznego.

12 komentarzy :

  1. Śliczny! Nigdy nie jadłam mazurka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja. Musiał być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas mazurków też się tradycyjnie nie robiło dopóki siostra dwa lata temu nie zrobiła go po raz pierwszy :) Był tak pyszny, że teraz nie wyobrażamy sobie, że mogłoby go zabraknąć :D
    Ale Twój to mniam! Powidła śliwkowe w połączeniu z z białą czekoladą to istne arcydzieło i bomba smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mazurki bardzo lubię, choć nie robiłam w tym roku sama

    OdpowiedzUsuń
  5. Mazurek ze śliwkami musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny, jeszcze nie jadłem takiego :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mazurki w tym roku u nas królowały, był też śliwkowy, ale nieco inny.
    Twój bardzo apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. W moim domu mazurek również nie był robiony :)
    Dodatek powideł śliwkowych, to super pomysł. Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham śliwki i ich smaki, dlatego chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. u nas niestety mazurki sie nie przyjęły, ale bardzo lubię dodawać powidła do innych ciast :)

    OdpowiedzUsuń