niedziela, 16 października 2016

Ciasto czekoladowe z masą kokosową

Ostatnio cierpię na brak czasu, więc ciasto, które dziś Wam proponuję jest bardzo szybkie do przygotowania. 
Uwaga! Nie potrzebujemy nawet miksera, żeby je przygotować, jest to na pewno ważna uwaga dla osób, które nie posiadają takiego sprzętu, albo im się popsuł. Teraz nie będą mieli żadnej wymówki, żeby nie wykonać tego ciasta :). Masę kokosową możecie dowolnie zmieniać i dodawać do niej swoje ulubione bakalie. 
W smaku jest bardzo kokosowe, wręcz powiedziałabym, że aksamitne, nie sprawia problemów przy krojeniu.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
  • dwie szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • szklanka mleka
  • 3 jajka
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier mieszamy razem w jednym naczyniu. 
W drugim naczyniu mieszamy ze sobą olej, mleko oraz jajka. 
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy niedbale łyżką tylko do połączenia składników.
3/4 ciasta przelewamy do formy o wymiarach 30 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st.C przez około 20 minut.

Masa kokosowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 150 g wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru
  • kilka garści rodzynek
Do zimnego mleka wsypujemy kaszę mannę, wiórki kokosowe oraz cukier. Garnek wstawiamy na palnik i gotujemy, mieszając, aż mleko się zagotuje, a masa zgęstnieje. Do tak przygotowanej masy wsypujemy rodzynki i również mieszamy. Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na nią pozostałe czekoladowe ciasto.
Pieczemy kolejne 20 minut w 170 st.C.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Do rondelka wlewamy gorącą wodę i cukier puder, podgrzewamy chwilkę, aż składniki połączą się. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i mieszamy. Zestawiamy z ognia już w trakcie rozpuszczania, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Dodajemy  kakao i mieszamy trzepaczką,  aż powstanie gładka polewa czekoladowa. Następnie polewamy nią wierzch ciasta.



Smacznego.

6 komentarzy :

  1. Ta masa kokosowa mnie dosłownie woła ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczególnie tą masę kokosową byśmy wyjadły :-D <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpierw zjeść górę, a resztę to by się zobaczyło ....:D ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Umknęło mi odłożenie 1/4 masy kakaowej na wierzch. Mam nadzieję, że nic się nie stanie jeśli poleję zastygniętą masę kokosową polewą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, spokojnie, nic się nie stanie ;). Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń