sobota, 8 października 2016

Batoniki musli

Pyszne, zdrowe i mało kaloryczne batoniki musli bez mąki i cukru :). Stanowią bardzo dobry pomysł na zdrową przekąskę, czy też II śniadanie. Wykonanie ich jest niemal ekspresowe. Są syte dzięki dużej zawartości błonnika, a lekką słodycz uzyskują dzięki nieznacznej ilości miodu i garści suszonych owoców, a chrupkość zawdzięczamy pestkom słonecznika, dyni oraz orzechom.
SKŁADNIKI:
  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g orzechów laskowych
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 100 g orzechów  włoskich
  • 3 białka jaja
  • 2 całe jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 40 g rozpuszczonego masła
Żurawinę, orzechy włoskie oraz laskowe lekko siekamy na większe kawałki. 
Następnie wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą w misce. 
Formę o wymiarach 40 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy mieszankę i łyżką wciskamy mocno w dno.
Pieczemy w 160 st.C. przez około 20-25 minut.
Po ostygnięciu kroimy na większe kawałki.



Smacznego.

12 komentarzy :

  1. Robiłyśmy takie na samym miodzie i naprawdę pyszne wyszły :) Te wszystkie dodatki fajnie przełamywały nadmierną słodycz miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczniejszy i zdrowszy zamiennik kupnych, które nie zawsze mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Iwono, czasami również skuszę się na kupnego batonika musli, ale te są o wiele lepsze ;).

      Usuń
  3. Takie domowe batoniki muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie i zdrowo:)
    często robię podobne dla moich dziewczyn- zawsze to zdrowsze od innych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do tego to nie mam żadnych wątpliwości ;).

      Usuń
  5. O tak, będę jadła!
    Zapraszam do siebie na kokosanki :)
    http://mannequininthekitchen.blogspot.com/2016/07/92-healthiest-coconut-cookies.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne, dodałabym może jeszcze cynamon dla aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, cynamon będzie świetnie pasował do tych batoników ;).

      Usuń
  7. Mniam ... Zdrowe i pyszne batoniki do chrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miałaś racje w pociągu co do tych ciastek super wyglądają, znów jestem głodny przez Twoja twórczość :D!

    OdpowiedzUsuń