Pomarańczowa granola z wiórkami kokosowymi i jagodami goji
Jak już pewnie wiecie uwielbiam pomarańcze, dodanie jej do granoli było świetnym pomysłem, jak dla mnie bardzo dobrze łączy się z wiórkami. Po upieczeniu czuć lekko smak i zapach pomarańczy =D. Taką granolę bardo lubię zajadać z jogurtem naturalnym i owocami, a gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, zawsze mam ją pod ręką. Stanowi ona dla mnie bardzo zdrowy i smaczny zamiennik słodyczy. Tym bardziej teraz, kiedy mam sesję i się dużo uczę potrzebuję czegoś do jedzenia =D. A propo sesji trzymajcie za mnie kciuki na egzaminach, jeden już mam za sobą, a trzy przed sobą ;).
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- sok i skórka z pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki żurawiny
- garść pokrojonych śliwek suszonych
- 3 łyżki jagód goji
Płatki owsiane, siemię lniane, orzechy włoskie i laskowe, wiórki kokosowe mieszamy w misce. Dodajemy olej oraz miód. Następnie ścieramy skórkę z uprzednio sparzonej pomarańczy i wyciskamy sok, dodajemy do całości. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia i lekkiego sklejenia składników.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy naszą mieszankę. Pieczemy w 170 st. C. przez około 25 minut, mieszając w ciągu tego czasu 2 razy.
Po upieczeniu granoli dodajemy do niej rodzynki, żurawinę, suszone śliwki i jagody goji
Smacznego.
Chrupanie odpręża a chrupanie takie zdrowej przekąski to nic lepszego :) U nas zniknęłaby w mgnieniu oka :D
OdpowiedzUsuńTrzymamy mocno kciuki :)
Bardzo miło jest sobie tak pochrupać i do tego jeszcze zdrowo :)
OdpowiedzUsuńJa pomarańcze średnio lubię, ale w takiej wersji pewnie by mi nie przeszkadzały :) Cudowna!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za skórką pomarańczy i sokiem w produktach zbożowych, ale nie wykluczone, że taką granolę bym polubiła :) Tylko goji zastąpiłabym żurawiną lub miechunką :D Wygląda smacznie i chrupiąco :)
OdpowiedzUsuńŚwietna ;)aż jeść się zachciało
OdpowiedzUsuńJestem ciekawy smaku całości z tą skórką i sokiem pomarańczy, bo prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńnei ma to jak domowe smakołyki, Wiesz co wkładasz:) nooooo a to na prawdę pycha być musi
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłem, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńGranolki uwielbiam, wszystkie:)
OdpowiedzUsuńJennnyyyy! Ale mam przez ciebie ochotę na granollę :D
OdpowiedzUsuńhttp://nackany-zeszycik.blogspot.com/