wtorek, 31 marca 2015

Ciasto Popapraniec

Ciasto, które łączy w sobie wiele smaków, a mianowicie mak, wiórki kokosowe, kakao, dżem z czarnej porzeczki, prażone migdały i na to polewa. Dla mnie połączenie idealne. Kwaśny dżem z porzeczki idealnie przełamuje słodycz ciasta, a prażone migdały niby rzecz banalna, a całkowicie zmieniają smak ciasta. A tak poza tym lubię, jak mi migdały chrupią podczas jedzenia ;)
Ciasto w przekroju prezentuje się bardzo efektownie, każdy kawałek może być inny, więc takie ciasto proponuję na urodziny lub przyjęcie rodzinne:)

sobota, 28 marca 2015

Ciasto Dyskoteka

Bardzo wiosenne, lekkie i kolorowe ciasto Dyskoteka. Pewnie zastanawiacie się skąd taka nazwa, a to za sprawa mojej cioci, która robi podobne ciasto do mojego. Tylko zamiast masy ze śmietany kremówki robi ją ze śmietany 18%. 
Jest to bardzo szybkie i dosyć tanie ciasto. Po przekrojeniu wygląda niezwykle okazale. Myślę, że takie ciasto z powodzeniem można przygotować na zbliżające się święta, a na pewno już na przyjęcie dla dzieci, a to za sprawą tych cieszących oczy kolorowych kryształków. 
U mnie w domu te ciasto smakowało zarówno dzieciom, jak i już tym trochę starszym dzieciom. Moja mama uwielbia te ciasto i upiekłam je na jej specjalne życzenie ;)

poniedziałek, 23 marca 2015

Granola czekoladowa

Witajcie Kochani, dziś podzielę się z Wami przepisem na granolę czekoladową :)
Jak wiecie, jestem wielką fanką granoli, zjem każdą, z każdym dodatkiem, z każdym owocem itd. Po prostu ją kocham:)  Granolę, którą przygotowuję zazwyczaj z dwóch szklanek płatek owsianych plus dodatków starcza mi na tydzień. Co tydzień przygotowuję nową. Ostatnio przedstawiałam Wam Granolę domową, jednak już mi się ona znudziła, dlatego postanowiłam też zmienić jej smak i trochę dodatków.Wyszła bardzo dobra, bardziej crunchy, smak czekolady czuć w niej wyraźnie. 
Jak robiłam papkę z banana, jabłka, kakao i przypraw, to tak mi to wszystko pachniało, miało tak śliczny kolor, że miałam ochotę zjeść to łyżką, ale się powstrzymałam :)
Jeśli jeszcze nie robiliście granoli czekoladowej, to gorąco do tego zachęcam ;)

poniedziałek, 16 marca 2015

Kremówka z bitą śmietaną

Dziś moi kochani proponuję Wam Kremówkę z bitą śmietaną. Ciasto to składa się z bardzo delikatnego ciasta kruchego, który wyglądem, smakiem i zapachem wprost przypomina ciasto francuskie :) Na to wyłożona jest masa budyniowa, a kolejno bita śmietana i druga część ciasta. Całość oprószona jest cukrem pudrem. Ciasto wydawać by się mogło jest bardzo słodkie, jednak takie nie jest, w całym cieście jest około 1 szklanki cukru. W smaku jest bardzo lekkie, budyń nie jest bardzo gęsty, taki też odpowiada mi najbardziej, a bita śmietanka dodaje niezwykłej delikatności. Polecam bardzo! :)

piątek, 6 marca 2015

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Witajcie Kochani,
U mnie zrobiło się bardzo wiosennie na talerzu, a to za sprawą tego oto ciasto drożdżowego ze śliwkami :) Śliwki oczywiście wyciągnięte z zamrażalki, gdyż powoli zużywam przetwory zrobione latem, w tym przypadku akurat owoce.Do drożdżowego śliwki sprawdziły się genialnie, pół godziny przed wyłożeniem na ciasto wyciągnęłam je z zamrażalki, aby było łatwo wyciągnąć pestki i pokroić w ćwiartki. Wydłużyłam czas pieczenia o 15 minut, więc ciasto piekłam godzinę czasu, a to dlatego, że użyłam mrożonych owoców, przy świeżych nie ma takiej potrzeby.
Drożdżowe oczywiście wyszło bardzo mięciutkie, pulchne i pachnące.Było świeże przez dwa dni. Cynamonowa kruszonka wyszła maślana, czyli taka jaką lubię :)