wtorek, 31 marca 2015

Ciasto Popapraniec

Ciasto, które łączy w sobie wiele smaków, a mianowicie mak, wiórki kokosowe, kakao, dżem z czarnej porzeczki, prażone migdały i na to polewa. Dla mnie połączenie idealne. Kwaśny dżem z porzeczki idealnie przełamuje słodycz ciasta, a prażone migdały niby rzecz banalna, a całkowicie zmieniają smak ciasta. A tak poza tym lubię, jak mi migdały chrupią podczas jedzenia ;)
Ciasto w przekroju prezentuje się bardzo efektownie, każdy kawałek może być inny, więc takie ciasto proponuję na urodziny lub przyjęcie rodzinne:)
Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku 
  • 1 łyżka kakao
Białka ubijamy, stopniowo wsypujemy cukier. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie powoli wlewamy olej, miksując na małych obrotach. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie mieszamy łyżką. 
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Ciasto nakładamy na przemian łyżką na blachę o wymiarach 36 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 
Powinien powstać wzór przypominający szachownicę (tyle, że trójkolorową)
Pieczemy 25-30 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto zostawiamy w formie na około 10 minut, po czym wyciągamy je i studzimy.
Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Proszek budyniowy mieszamy z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy, po czym wlewamy rozrobiony budyń. Podgrzewamy do zagotowania, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.

Poza tym:
  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • 70 g płatków migdałowych
Płatki migdałowe lekko prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając (łatwo mogą się przypalić). Studzimy. 
Masło miksujemy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ostudzony do temperatury pokojowej budyń.
Ciasto przekrawamy na dwa jednakowe placki. Jedną część ciasta smarujemy około 3/4 masy budyniowej i przykrywamy drugą częścią, wierzch smarujemy resztą masy. Na masę wykładamy dżem, rozsmarowując na całej powierzchni, po czym posypujemy płatkami migdałowymi. Całość oblewamy polewą czekoladową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Polewa:
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki przegotowanej wody
Połamaną na kawałeczki czekoladę wraz z masłem i wodą rozpuszczamy na parze, dokładnie mieszamy na jednolitą masę.





Smacznego.
Źródło przepisu

11 komentarzy :

  1. Takie ciasta lubię najbardziej. Kolorowe i pełne różnych smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i jakie kolorowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa jest genialna :D My bardzo często używamy do placków i tortów właśnie dżem z porzeczki, bo świetnie przełamuje smaki :D Przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również nazwa ciasta się podoba, a dżem z czarnej porzeczki, genialnie pasuje prawie do wszystkich dań, czy to słodkich czy słonych :)

      Usuń
  4. bardzo ciekawe ciacho i apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz po składnikach widzę,ze jest obłedne, mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama robi bardzo podobne, ale nazywa je "Pychotka" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znowu znam ciasto Pychotka, ale całkowicie inne niż te :)
      Ale chętnie poznałabym przepis Twojej mamy :)

      Usuń
  7. Świetna nazwa :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń