poniedziałek, 16 marca 2015

Kremówka z bitą śmietaną

Dziś moi kochani proponuję Wam Kremówkę z bitą śmietaną. Ciasto to składa się z bardzo delikatnego ciasta kruchego, który wyglądem, smakiem i zapachem wprost przypomina ciasto francuskie :) Na to wyłożona jest masa budyniowa, a kolejno bita śmietana i druga część ciasta. Całość oprószona jest cukrem pudrem. Ciasto wydawać by się mogło jest bardzo słodkie, jednak takie nie jest, w całym cieście jest około 1 szklanki cukru. W smaku jest bardzo lekkie, budyń nie jest bardzo gęsty, taki też odpowiada mi najbardziej, a bita śmietanka dodaje niezwykłej delikatności. Polecam bardzo! :)


Składniki:
Ciasto:
  • dwie niepełne szklanki mąki pszennej
  • 225 g masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Składniki na ciasto  zagniatamy, a następnie chłodzimy w lodówce przez jedną godzinę. 
Dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na dwie blaszki o wymiarach 36 x 24 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia, gdyż ciasto po upieczeniu jest bardzo kruche.  
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w  200 st. C. przez około 20 minut.

Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cukier wanilinowy (8 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki masła
Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy razem. W osobnym naczyniu dokładnie  łączy razem resztę mleka, obie mąki i żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy do czasu, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Bita śmietana:
  • 500 ml  śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
Śmietankę ubijamy krótko mikserem, a następnie dodajemy wydrążoną laskę wanilii i cukier puder wymieszany ze śmietanem-fixem. Ubijamy do sztywności.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy letnią masę budyniową, odstawiamy do przestudzenia, po tym czasie wykładamy na wierzch ubitą śmietankę.
Drugą część ciasta kroimy na kwadraty i układamy jeden obok drugiego na bitej śmietanie. Robię tak, gdyż ciasto wychodzi bardzo kruche i podczas krojenia tak delikatnego ciasta, może dojść do wypłynięcia masy. Robiąc to takim sposobem, nie mamy żadnego problemu z ukrojeniem ładnego kawałka ciasta.
Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. 
Następnego dnia oprószamy cukrem pudrem.





Smacznego.

11 komentarzy :

  1. Kremówka pyszna. Jeden mały kawałeczek poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To bardzo serdecznie zapraszam na ciacho, bo jeszcze kilka kawałeczków zostało :)

      Usuń
  2. Wspaniała, ale mi narobiłaś smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda, mniam.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności, mam ochotę teraz na ciastko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kremówki są przepyszne tylko zawsze był problem żeby to ciacho ładnie zjeść i nie pobrudzić się przy tym jak świnka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo rozbawił mnie ten komentarz, ale taka jest prawda :)

      Usuń
  6. Uwielbiam kremówki, czasem są mega słodkie, ale i tak lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kremówka pamiętam z dzieciństwa ale tylko z cukierni, mama nigdy sama nie robiła. Zjadłabym stasznie i mogę się nawet pobudzić cała; )

    OdpowiedzUsuń
  8. zjadłabym do kawy kawałek takich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń