Jabłecznik z budyniem



Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy, na proste, smaczne i znane wszystkim ciasto, które nie może się nie udać ;) Bo chyba nie ma nic trudnego w zagnieceniu ciasta, czy w ugotowaniu budyniu, nieprawdaż ;)? Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy stanie się bardziej zwarte. Jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. 
Najbardziej w takich ciasta, kocham zimny i twardy budyń :)
A u mnie te ostatnie dni upływają bardzo powoli i troszkę leniwie. Teraz mam nadmiar wolnego czasu, ale staram się go w miarę jakoś dobrze wykorzystywać :) 
Dziś byłam w bibliotece i wypożyczyłam książkę kucharską ,,Kuchnia Neli'', kilka przepisów wpadło mi już w oko. Jeśli je zrobię , to efektami oczywiście podzielę się na blogu.

Składniki:
Ciasto: 
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 jajka 
  • 250 g margaryny 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy na stolnicy i zagniatamy do czasu, aż utworzy się kulka. Jeśli podczas zagniatania ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, podsypujcie je mąką, jednak nie należy zbytnio przesadzać z ilością. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęcie dzielimy na dwie równe części. Do formy o wymiarach 36 x 24 cm wysmarujemy masłem, posypanej bułką tartą wykładamy jedną rozwałkowaną część ciasta. 

Masa: 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 
  • 3 szklanki mleka
700 ml mleka przelewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na wolnym ogniu. Z pozostałym mlekiem łączymy budynie i wlewamy na gotujące się mleko. Budyń gotujemy do zgęstnienia. 

Dodatkowo: 
  • 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę 
Na przygotowane wcześniej ciasto przekładamy pokrojone jabłka i pokrywamy je gorącym budyniem. Na budyń, wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta.
Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika i pieczemy około 50-60 minut (do zrumienienia). Pozostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem.


Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz