Sernik z musem ze świeżych truskawek


Jako, że sezon truskawkowy wciąż trwa, proponuję Wam połączenie sernika z musem truskawkowym. Spód przygotowany na bazie kokosowych ciasteczek, które są bardzo wyczuwalne. Sernik jest z tych ciężkich i zwartych, zaś mus niezwykle lekki. Dopełnienie stanowi ozdoba ze świeżych truskawek, borówki amerykańskiej oraz mięty. Całość niezwykle smaczna, doskonale się łącząca, do wypróbowania na pewno nie jeden raz :)

Składniki:
Spód:
  • 160 g ciasteczek maślanych o smaku kokosowym
  • 30 g masła
Ciasteczka rozgnieść tłuczkiem lub wałkiem, dodać roztopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przygotowany spód wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia. Spód dobrze ugniatamy dłonią.

Masa serowa:
  • 600 g sera białego Mój ulubiony
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misce i ucieramy około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Wykładamy na przygotowany ciasteczkowy spód. Pieczemy w 160 st.C. przez 1,5 godziny.

Mus truskawkowy:
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 g truskawek
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie truskawki przekładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny i cukier puder, mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i energicznie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Wymieszaną żelatynę przelewamy do pozostałego musu i mieszamy.
Następnie ubijamy śmietanę kremówkę, na sztywną masę, wlewamy powoli mus truskawkowy cały czas mieszając na wolnych obrotach miksera. Tak przygotowany mus truskawkowy wykładamy na masę serową.



Smacznego.

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie :) pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. Oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozdrowienia z Karpacza Knedlusio! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny serniczek :) Wygląda niesamowicie! Wyobrażam sobie jak cudownie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ciasto. Moje pierwsze wrażenie: przepysznie za raz zjem całe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie to sernik numer jeden!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny wpis, wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz