Rogaliki z nadzieniem różanym
Na weekend proponuję delikatne, kruche rogaliki nadziewane marmoladą. Wykonanie nie jest zbytnio pracochłonne, najdłuższy jest czas chłodzenia, dlatego ciasto można wykonać dzień wcześniej. Odnośnie smaku marmolady, polecam szczególnie o smaku różanym, ale to już oczywiście osobista preferencja. Sprawdzi się również gęsty dżem :).
Składniki:
Ciasto kruche:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 słoiczek twardej marmolady
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy je na 5 równych części. Wałkujemy na kształt koła (możemy pomóc sobie talerzem, żeby uzyskać równo koło, nadmiar ciasta ścinamy). Koło dzielimy na 8 trójkątów, na każde z nich nakładamy około 1 łyżeczkę marmolady i delikatnie rozsmarowujemy na cieście. Zwijamy rogaliki od najszerszej do najwęższej części. Pieczemy w 180 st. C. przez 15-20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy takie rogaliki:)
OdpowiedzUsuńRogaliki super ale nasze ulubione to takie z powidłami :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUlubione rogaliki moich dzieci - babcia im robi za każdym razem, gdy ją odwiedzamy :) u nas zawsze z dżemem lub powidłami.
OdpowiedzUsuńNiezastąpione do dobrej kawy!
OdpowiedzUsuńświetny wpis, wygląda cudownie
OdpowiedzUsuń