Sernik na cieście piernikowym


Sernik na cieście piernikowym to smaczne połączenie delikatnego, kruchego ciasta kakaowego z nutą przypraw korzennych oraz pysznej masy serowej, która wprost rozpływa się w ustach. Mam nadzieję, że ta propozycja przypadnie Wam do gustu :).
To już kolejny sernik na blogu a spodziewajcie się kolejnych! Pora na wiosenne wersje tego wspaniałego ciasta, zapraszam do zapoznania się z zawartością wpisu oraz komentowania. 
Jakie Wy wersje sernika lubicie?  Pozdrawiam i życzę smacznego!

Składniki:
Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • pół kostki zimnego masła (100 g)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 jajko
Na stolnicę przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy cukier, jajko, posiekane w kostkę zimne masło. Zagniatamy ciasto, do powstania zwartej kuli. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, pozostałe 2 łączymy razem, wałkujemy i wykładamy tortownicę o śr. 26 cm. Wcześniej spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Spód podpiekamy w 180 st. C. przez 15 minut. 

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 pełna łyżka cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
Wszystkie składniki na masę serowa umieszczamy w misce, łączymy tylko do połączenia składników (nie dłużej niż 30 s). 
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na masę serową ścieramy pozostałe ciasto kakaowe. Ciasto ścieramy na dużych oczkach tarki. Pieczemy w 180 st.C. przez 45 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 160 st.C. i dopiekamy kolejne 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Najlepsze jest na drugi dzień.



Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz