Rogaliki z nadzieniem różanym


Dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, dlatego też w dzień, poprzedzający tłusty czwartek postanowiłam zrobić rogaliki z marmoladą różaną. Z ciastem dobrze się pracuje, jest elastyczne, wystarczy tylko podsypywać je mąką, aby dobrze się wałkowało.
Rogaliki wychodzą bardzo puszyste, mięciutkie i długo zachowują świeżość.

Możecie je nadziać dowolna marmoladą, albo gęstymi powidłami. Wyjdą na pewno pyszne.


Składniki:
Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 120 g masła 
  • 200 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 2/3 szklanki cukru pudru 
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (1 opakowanie 16 g) 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 80 g świeżych drożdży 
Nadzienie: 

  • 600 g marmolady o smaku różanym lub każdej dowolnej 

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.

Jajka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie, dość luźne ciasto przez około 8 minut. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie, ale takie ma być :). Następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy płaską łyżeczkę marmolady, odrobinę ją rozsmarowujemy i zwijamy rogaliki od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy mąką i układamy na niej rogaliki w sporych odległościach od siebie. Pieczemy w 180 st.C.przez około 15 minut do złotego koloru. Po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz