środa, 13 września 2017

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Dzisiaj zapraszam na zdrowe ciasteczka owsiane, bez mąki, masła, mleka, za to z dużą ilością bakalii :).  Dzięki temu powstaną zdrowe, chrupiące ciasteczka, które nie są bardzo słodkie. Cukier puder możemy zastąpić cukrem trzcinowym zmiksowanym na cukier puder bądź miodem. Bakalie również możemy zastąpić na takie, które najbardziej lubimy.

Składniki: (na 8 dużych ciasteczek)
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 25 g pestek słonecznika
  • 25 g pestek dyni
  • 40 g płatków migdałowych
  • 1 białko z dużego jaja
  • 40 g cukru pudru
Na suchej patelni prażymy osobno płatki owsiane i pestki dyni oraz słonecznika, do momentu, aż staną się chrupkie i lekko zezłocone. 
Białko mieszamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy podprażone bakalie oraz płatki migdałowe, mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy po 1 czubatej łyżce masy owsianej, a następnie za pomocą widelca, formujemy placuszki. Pieczemy w 150 st.C. przez około 30-40 minut, do momentu, aż staną ciemno miodowe na brzegach i jasno miodowe na środku. 
Smacznego. 

4 komentarze :

  1. Bardzo lubię takie ciasteczka :) Porywam kilka do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My nawet zamiast jajek dodajemy zmiksowanego banana :D Też jest super bo można cukier pominąć :D

    OdpowiedzUsuń