niedziela, 25 czerwca 2017

Kakaowe ciasto z truskawkami i kruszonką z płatków owsianych


Proste i szybkie w wykonaniu ciasto ucierane z truskawkami jest moją propozycją, którą koniecznie należy upiec w sezonie truskawkowym :). Wychodzi mięciutkie, smakuje trochę jak murzynek, ale jest zdecydowanie lżejsze. Kruszonka wykonana jest na bazie gorzkiej czekolady i płatków owsianych :)

Składniki:
Ciasto ucierane:
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 350 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g świeżych truskawek
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo olej z jogurtem. Kolejno dodajemy mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników. 
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 36 x 24 cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Na cieście układamy truskawki. Truskawki posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st.C. przez około 45 minut.
Kruszonka:
  • 150 g masła 
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g płatków owsianych
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodajemy ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagniatamy na kruszonkę.
Smacznego.

4 komentarze :

  1. Pysznie się prezentuje :) bardzo chętnie bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny kolorek wyszedł, jak by było z fioletowej kapusty :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kruszonka z płatków to strzał w dziesiątkę :D

    OdpowiedzUsuń