Ciasto orzechowe z masą budyniową



Na weekend polecam Wam bardzo szybkie i pyszne ciasto miodowe z karmelową warstwą orzechową, przełożone masą budyniową. Ciasto miodowe po upieczeniu jest twarde, najlepiej jest je więc przygotować dzień wcześniej, aby mogło zmięknąć. Najlepsze jest na drugi, trzecie dzień po przygotowaniu. Jako urozmaicenie możemy jeden blat ciasta przełożyć powidłami śliwkowymi podczas składania ciasta, zaś masę budyniową, jeśli chcecie możecie zastąpić masą grysikową.

Składniki:
Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną na stolnicę. Dodajemy cukier, jajka, miód i posiekane na małe kawałki masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i przenosimy na przygotowaną formę.

Warstwa orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu 
Masło z cukrem i miodem zagotowujemy, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i chwilkę gotujemy. 
Na wierzch przygotowanego wcześniej ciasta miodowego wykładamy połowę warstwy orzechowej. Pieczemy w 180 st.C. przez około 10 minut. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy w identyczny sposób.

Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Z 3 szklanek mleka odlewamy pół szklanki, w której rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na pulchną masę, ucierając dodajemy partiami zimny budyń.
Gotowe ciasta przekładamy masą budyniową.



Smacznego.

Komentarze

  1. Kiedyś robiła je moja babcia i wspominam je bardzo dobrze! Było takie orzechowe
    :) Kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam orzechy i wszystkie ciacha z nimi:)
    a ciacho wygląda mega pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I tym dodatkiem powideł kupiłaś nas po całości <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, miód, orzechy i masa budyniowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobne i uwielbiam to ciasto. :) Mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Juz mi ślinka na nie cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne ciasto, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. orzechowe cudo, z radością zatopiłabym w nim zęby :]]]

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz