poniedziałek, 30 stycznia 2017

Wafel czekoladowy

Dziś proponuję Wam pyszny wafel czekoladowy na bazie mleka w proszku oraz gorzkiej czekolady. Jako urozmaicenie do masy możecie dodać skórkę z cytryny bądź pomarańczy, dzięki czemu zyska bardzo przyjemny aromat :). Wykonanie wafla jest bardzo szybkie i proste, więc w wolnej chwili możecie go wykonać.

Składniki:
  • 1 opakowanie suchych wafli 
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 szklanki mleka w proszku 
  • 1/2 szklanki mleka 
W rondelku umieszczamy mleko płynne, masło, cukier, kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do chwili, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie wymieszają.
Rondelek zdejmujemy z ognia i partiami wsypujemy mleko w proszku, mieszamy do chwili, kiedy wszystkie składniki bardzo dokładnie się wymieszają i nie będzie w masie żadnych grudek. Odstawiamy, żeby masa lekko przestygła.
Na desce układamy pierwszy wafel i pokrywamy go warstwą masy, przykrywamy kolejnym waflem i ponownie rozsmarowujemy masę, postępujemy tak do całkowitego wykorzystania masy i wafli.
Na wierzch wafli kładziemy kolejną deskę i obciążamy ją książkami. Odstawiamy na kilka godzin.
Smacznego.

8 komentarzy :

  1. Pychotka i tak jeszcze jeść wraz z powidłami <3

    OdpowiedzUsuń
  2. juz dawno nie robiłam, a zawsze bardzo je lubiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota! Uwielbiam wafla i zatęskniłam za jego smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne w swojej prostocie i bardzo łatwe w przygotowaniu, a dzięki odrobinie fantazji można wyczarować z tego naprawdę pyszne, słodkie przekąski. Brawo dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń