Kruche ciasteczka z masą kajmakową
Bardzo szybkie, kruche i smaczne ciasteczka przekładane masą kajmakową. Pomysł na zrobienie tych ciasteczek przyszedł mi do głowy, gdy musiałam wykorzystać do końca masę kajmakową. Same ciasteczka nie są słodkie, ale gdy przełożymy je masą stają się o wiele, wiele słodsze. Dwoma- trzema ciasteczkami na pewno ,,zabijemy'' ochotę na coś słodkiego, mogę Wam to zagwarantować ;).
Składniki: (na 22 ciasteczka):
- 150 g miękkiego masła
- 55 g cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masy kajmakowej
Masło, cukier i wanilię ucieramy na gładką masę. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość zagniatamy razem na stolnicy.
Następnie rozwałkowujemy najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 -5 mm.
Wstawiamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie za pomocą np. kieliszka wycinamy małe kółeczka.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 st.C. przez około 10 -12 minut.
Upieczone ciasteczka studzimy i przekładamy masą kajmakową (tak mniej więcej około 1 łyżeczki masy na każde ciasteczko).
Smacznego.
Z kajmakiem? Oj, słodko i pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo słodko Natalko ;)
UsuńWspaniałe ciasteczka, podrzuć kilka do kawki :-)
OdpowiedzUsuńTeż dodaję mąkę ziemniaczaną do kruchego, jest dużo lepsze. :)
OdpowiedzUsuńZgadza się Elu, ja w sumie dodaję od niedawna, ale faktycznie jest znacznie lepsze ;).
UsuńJeszcze do kajmaku odrobina kwaśnego dżemu by się przydała :) super apetyczne ciacha :D
OdpowiedzUsuńooo zakochałam się w tych ciasteczkach ;)
OdpowiedzUsuńSmakowite, zjadłabym choć jedno
OdpowiedzUsuńJakże one słodziutko wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńPrzełożone kajmakiem muszą być perfekcyjne! I tak świetnie to wygląda, mi się trochę skojsrzyło z makaronikami:D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba. Makaroników jeszcze nigdy nie robiłam, na razie myślę, że jest to dla mnie zbyt duże wyzwanie ;).
UsuńCoś pięknego :>
OdpowiedzUsuńone musza być super! Uwielbiam połączenie kruchego z karmelem <3
OdpowiedzUsuńAle apetyczne!Też zacznę dodawać mąkę ziemniaczaną do kruchego ciasta, wygląda na dużo delikatniejsze...:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj ;).
Usuńwyglądają przepysznie :) ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń