wtorek, 17 maja 2016

Kruche ciasteczka z masą kajmakową


Bardzo szybkie, kruche i smaczne ciasteczka przekładane masą kajmakową. Pomysł na zrobienie tych ciasteczek przyszedł mi do głowy, gdy musiałam wykorzystać do końca masę kajmakową. Same ciasteczka nie są słodkie, ale gdy przełożymy je masą stają się o wiele, wiele słodsze. Dwoma- trzema ciasteczkami na pewno ,,zabijemy'' ochotę na coś słodkiego, mogę Wam to zagwarantować ;).

Składniki: (na 22 ciasteczka):
  • 150 g miękkiego masła
  • 55 g cukru pudru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masy kajmakowej
Masło, cukier i wanilię ucieramy na gładką masę. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość zagniatamy razem na stolnicy.
Następnie rozwałkowujemy najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 -5 mm.
Wstawiamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie za pomocą np. kieliszka wycinamy małe kółeczka.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 st.C. przez około 10 -12 minut.
Upieczone ciasteczka studzimy i przekładamy masą kajmakową (tak mniej więcej około 1 łyżeczki masy na każde ciasteczko).



Smacznego.

16 komentarzy :

  1. Z kajmakiem? Oj, słodko i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasteczka, podrzuć kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też dodaję mąkę ziemniaczaną do kruchego, jest dużo lepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się Elu, ja w sumie dodaję od niedawna, ale faktycznie jest znacznie lepsze ;).

      Usuń
  4. Jeszcze do kajmaku odrobina kwaśnego dżemu by się przydała :) super apetyczne ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo zakochałam się w tych ciasteczkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite, zjadłabym choć jedno

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakże one słodziutko wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przełożone kajmakiem muszą być perfekcyjne! I tak świetnie to wygląda, mi się trochę skojsrzyło z makaronikami:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba. Makaroników jeszcze nigdy nie robiłam, na razie myślę, że jest to dla mnie zbyt duże wyzwanie ;).

      Usuń
  9. one musza być super! Uwielbiam połączenie kruchego z karmelem <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale apetyczne!Też zacznę dodawać mąkę ziemniaczaną do kruchego ciasta, wygląda na dużo delikatniejsze...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają przepysznie :) ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń