niedziela, 14 września 2014

Ciasto z kremem budyniowym i prażonymi jabłkami

Sezon jabłkowy na moim blogu dalej trwa ;-)
W kolejce czekają jeszcze dwa wypieki z jabłkami, a mianowicie drożdżóweczki z jabłkami i wyborny jabłecznik na biszkopcie :-)
Na dziś proponuję wam ciasto z kremem budyniowym i prażonymi jabłkami.
Smaczne, soczyste ciasto z jabłkami i masą budyniową. W przepisie użyłam galaretki cytrynowej, która świetnie komponuje się z jabłkami i podkreśla ich smak. Masa budyniowa ma kremową, zwartą konsystencję, która idealnie pasuje do tego ciasta. Całość pokryta jest grubą warstwą mojej ulubionej polewy czekoladowej z dodatkiem żelatyny.Ciasto wychodzi wysokie i jest bardzo podzielne. Można je upiec na większe uroczystości.


Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 łyżki oleju
  • 2,5 łyżki wody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z solą i cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.
Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej bułką tartą formy o wymiarach 36 x 24 cm. Pieczemy w 180 st.C. przez około 30 minut.

Masa jabłkowa:
  • 2,5 kg jabłek
  • 2,5 łyżki masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej lub cytrynowej
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do garnka z grubym dnem. Do jabłek dodajemy masło, wodę, cukier i cynamon. Dusimy je do chwili, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się. Uduszone jabłka zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich galaretkę. Energicznie mieszamy do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści i tak przygotowaną masę jabłkową odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia. U mnie trwało to 1 godzinę.

Masa budyniowa:
  • 900 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g bardzo miękkiego masła
700 ml mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie dodajemy do niego budynie rozpuszczone w 200 ml mleka. Gotujemy do zgęstnienia i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przełożenie ciasta:

Schłodzony biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszą warstwę wkładamy z powrotem do blaszki i wykładamy na nią tężejące jabłka (zbyt rzadka masa przemoczy biszkopt). Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby masa jabłkowa zastygła. 
Masło ubijamy na jasną, puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce budyniu cały czas miksując. Gładki i jednolity krem przekładamy na warstwę jabłkową i przykrywamy drugim biszkoptem. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy w garnku. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Gdy polewa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.  Na koniec dodajemy śmietanę. Polewamy górę ciasta. Polewa, po pewnym czasie zastyga.

Smacznego.

Inspiracja

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz