piątek, 18 kwietnia 2014

Drożdżówki z jagodami



Swój blog zaczynam od drożdżówek z jagodami. 
Mam nadzieję, że jest to miłe powitanie.
Ciasto drożdżowe było tym, którego się najbardziej obawiałam, dlatego też decyzję o zrobieniu jakiegoś wypieku drożdżowego odkładałam jak najdłużej. Aż w końcu nadszedł ten dzień i stało się - upiekłam pyszne drożdżówki, które wszystkim smakowało. Z ciastem bardzo fajnie się pracuje, wspaniale wyrasta, a w smaku jest niepowtarzalne. 
Dlatego też zachęcam do wypróbowania.





Ciasto drożdżowe:


  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 5 dkg drożdży
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 10 dkg margaryny
  • 1,5 szklanki mleka

Nadzienie:


  • dowolne owoce, np. jagody, truskawki, maliny

Dodatkowo:


  • jedno roztrzepane jajko do posmarowania brzegów
Drożdże rozcieńczamy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem na konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. 
Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, robimy dołek i wlewamy rozmącone żółtka i rozczyn. Wyrabiamy, dolewając mleko. Pod koniec dolewamy roztopioną ciepłą margarynę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Wałkujemy na 1-cm placek, wycinamy szklanką kółeczka, robimy wgłębienia szklanką od spodu i  napełniamy dowolnymi owocami. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na 15 - 20 minut do napuszenia. 
Pieczemy około 40 - 50 minut w 180 st.C.
Drożdżówki można posypać kruszonką przed pieczeniem lub udekorować lukrem.


Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz