Granola czekoladowa



Witajcie Kochani, dziś podzielę się z Wami przepisem na granolę czekoladową :)
Jak wiecie, jestem wielką fanką granoli, zjem każdą, z każdym dodatkiem, z każdym owocem itd. Po prostu ją kocham:) Granolę, którą przygotowuję zazwyczaj z dwóch szklanek płatek owsianych plus dodatków starcza mi na tydzień. Co tydzień przygotowuję nową. Ostatnio przedstawiałam Wam Granolę domową, jednak już mi się ona znudziła, dlatego postanowiłam też zmienić jej smak i trochę dodatków.Wyszła bardzo dobra, bardziej crunchy, smak czekolady czuć w niej wyraźnie. 
Jak robiłam papkę z banana, jabłka, kakao i przypraw, to tak mi to wszystko pachniało, miało tak śliczny kolor, że miałam ochotę zjeść to łyżką, ale się powstrzymałam :)
Jeśli jeszcze nie robiliście granoli czekoladowej, to gorąco do tego zachęcam ;)

Składniki: 
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 4 łyżki nasion słonecznika 
  • 1 szklanka orzechów laskowych 
  • 4 łyżki siemienia lnianego 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3/4 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki miodu 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 duży banan 
  • 1 jabłko 
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek 
  • 60 g gorzkiej czekolady 
Płatki owsiane, wiórki, nasiona słonecznika, orzechy, siemię lniane mieszamy razem w jednej miseczce.
Banany i jabłko miksujemy blenderem na papkę, dodajemy olej, sól, kakao, cynamon i imbir. Miód mieszamy z olejem i dodajemy do zblendowanych owoców i mieszamy wszystko razem już łyżką i wlewamy do wcześniej przygotowanych suchych składników. 
Całość wykładamy na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 st.C. przez 30 minut i mieszamy całość, co 10 minut.
Po wystudzeniu granoli dodajemy do niej rodzynki, śliwki i posiekaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszamy i przesypujemy do dużego słoika. 



Smacznego.


Komentarze

  1. Super :-) czekoladowej jeszcze nie robiłam, a mi się kończy zapas :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. My musimy granolę robić na bieżąco, bo jak zaczniemy jeść to nie możemy się od niej oderwać, więc na później nic nie zostaje xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis, wart wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie robiłam domowej granuli koniecznie muszę to nadrobić; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do niedawna też nie robiłam granoli, ale jak raz jej zasmakowałam, tak teraz przepadłam :) bo praktycznie raz albo raz na 2 tygodnie muszę ją robić, bo szybko ją zjadam ;)

      Usuń
  6. musze przekazac znajomemu ten post :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz