Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Witajcie Kochani,
u mnie zrobiło się bardzo wiosennie na talerzu, a to za sprawą tego oto ciasto drożdżowego ze śliwkami :) Śliwki oczywiście wyciągnięte z zamrażalki, gdyż powoli zużywam przetwory zrobione latem, w tym przypadku akurat owoce.Do drożdżowego śliwki sprawdziły się genialnie, pół godziny przed wyłożeniem na ciasto wyciągnęłam je z zamrażalki, aby było łatwo wyciągnąć pestki i pokroić w ćwiartki. Wydłużyłam czas pieczenia o 15 minut, więc ciasto piekłam godzinę czasu, a to dlatego, że użyłam mrożonych owoców, przy świeżych nie ma takiej potrzeby.
Drożdżowe oczywiście wyszło bardzo mięciutkie, pulchne i pachnące.Było świeże przez dwa dni. Cynamonowa kruszonka wyszła maślana, czyli taka jaką lubię :)
Składniki:
Zaczyn:
- 32 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki cukru
Do dużego naczynia wlewamy mleko i dodajemy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier i mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości, około 20 minut.
Ciasto:
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- otarta skórka z połowy cytryny
- szczypta soli
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, aromat i otartą skórkę z cytryny. Dodajemy jajko i żółtko, wlewamy mleko i rozpuszczone masło, na koniec wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.
Dodatkowo:
- 700 g śliwek węgierek
Kruszonka:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy (16 g)
- pół kostki roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem, zalewamy gorącym i roztopionym masłem. Dobrze łączymy i robimy kruszonkę.
Blachę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Układamy obok siebie ćwiartki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypujemy kruszonką i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
Pieczemy w 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego.
ciasto ze śliwkami, pychotka :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowiec ze śliwkami to nasze ulubione połączenie :D Na drugim miejscu jest rabarbar :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki uwielbiam, Twoja wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto drożdżowe. Twoje wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe to moje ulubione ciasto. Twoje zachwyca!!!
OdpowiedzUsuńTo chyba najlepsze połączenie, drożdżowiec, śliwki i mleko. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, ja takie połączenie bardzo lubię :)
Usuń