Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką



Witajcie Kochani,
u mnie zrobiło się bardzo wiosennie na talerzu, a to za sprawą tego oto ciasto drożdżowego ze śliwkami :) Śliwki oczywiście wyciągnięte z zamrażalki, gdyż powoli zużywam przetwory zrobione latem, w tym przypadku akurat owoce.Do drożdżowego śliwki sprawdziły się genialnie, pół godziny przed wyłożeniem na ciasto wyciągnęłam je z zamrażalki, aby było łatwo wyciągnąć pestki i pokroić w ćwiartki. Wydłużyłam czas pieczenia o 15 minut, więc ciasto piekłam godzinę czasu, a to dlatego, że użyłam mrożonych owoców, przy świeżych nie ma takiej potrzeby.
Drożdżowe oczywiście wyszło bardzo mięciutkie, pulchne i pachnące.Było świeże przez dwa dni. Cynamonowa kruszonka wyszła maślana, czyli taka jaką lubię :)

Składniki:
Zaczyn:
  • 32 g świeżych drożdży 
  • 1/2 szklanki letniego mleka 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki cukru 
Do dużego naczynia wlewamy mleko i dodajemy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier i mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości, około 20 minut.

Ciasto:
  • 1/2 szklanki letniego mleka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 
  • otarta skórka z połowy cytryny 
  • szczypta soli 
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, aromat i otartą skórkę z cytryny. Dodajemy jajko i żółtko, wlewamy mleko i rozpuszczone masło, na koniec wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.

Dodatkowo:
  • 700 g śliwek węgierek 
Kruszonka:
  • 180 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
  • cukier wanilinowy (16 g) 
  • pół kostki roztopionego masła 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem, zalewamy gorącym i roztopionym masłem. Dobrze łączymy i robimy kruszonkę.
Blachę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Układamy obok siebie ćwiartki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypujemy kruszonką i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
Pieczemy w 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.



Smacznego.

Komentarze

  1. ciasto ze śliwkami, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowiec ze śliwkami to nasze ulubione połączenie :D Na drugim miejscu jest rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżówki uwielbiam, Twoja wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ciasto drożdżowe. Twoje wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe to moje ulubione ciasto. Twoje zachwyca!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. To chyba najlepsze połączenie, drożdżowiec, śliwki i mleko. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz