Zupa - krem z pomidorów z bazylią
U mnie na talerzu znowu pomidorowa, tym razem zrobiona jednak w formie kremu, który jest bardzo pyszny :) Samo przygotowanie takiej zupy zajmie nam zaledwie 20 minut, co jest jej dużym plusem. Bardzo dobrze smakuje z bagietką.
Składniki:
- 2 puszki pomidorów
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 25 świeżych liści bazylii
- 6 łyżek słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru
- 350 ml wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, do czasu, aż będą miękkie (około 5 minut). Następnie dodajemy pomidory, bazylię i wodę. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie blendujemy na gładki krem. Kolejno dodajemy śmietankę, cukier, przyprawy i ponownie zagotowujemy.
Smacznego.
Bardzo apetyczny kremik :) Takie właśnie lubię :)
OdpowiedzUsuńPewnie jest wyrazisty w smaku. Uwielbiam takie zupy.
OdpowiedzUsuńTeż taką robię ☺
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, bo jest bardzo smaczna ;).
UsuńTrochę świeżej bazylii i taka zupa ma niezwykły aromat :)
OdpowiedzUsuńBazylia, zawsze jest obowiązkowo :).
UsuńWspaniała pomidorowa, świetnie smakuje z bazylią :)
OdpowiedzUsuńFajna odmiana zwykłej pomidorówki :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńmam swoje pomidory i objadamy sie nimi na okrągło i w każdej postaci:)
Ze świeżych pomidorów, taka zupka jest jeszcze lepsza ;).
UsuńMoja ulubiona zupka
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuń