czwartek, 3 sierpnia 2017

Zupa pomidorowa ze szpinakiem

Nie będę ukrywała, ale pomidorowa to moja ulubiona zupa ;). Zazwyczaj jadam ją klasycznie z makaronem bądź ryżem. Ostatnio dodałam do niej resztki szpinaku i jak dla mnie jest to świetne połączenie, trochę taka mała odmiana :). Zupa jest bardzo szybka do przygotowania, więc bardzo Wam ją polecam :). 

Składniki:
  • 1,5 litry wody
  • 125 g świeżego szpinaku typu baby
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki makaronu orzo (wyglądającego jak ziarna ryżu)
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki. 
Na oleju przez 3 minuty podsmażamy cebulę, marchewkę i pietruszkę.  
Po tym czasie dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy kolejne 3 minuty, dosyć często mieszając, następnie warzywa zalewamy wodą i dodajemy sól, sporą szczyptę pieprzu oraz oregano. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie do garnka wsypujemy makaron i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Kiedy makaron jest miękki do zupy dodajemy pomidory oraz cukier i całość gotujemy kilka minut. Pod koniec gotowania dodajemy umyty szpinak. Od chwili dodania szpinaku zupy nie gotujemy dłużej niż 2 minuty.
Smacznego. 

7 komentarzy :

  1. Taka zupka na pewno smakuje rewelacyjnie :) Ochoty mi narobiłaś wielkiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja :) Pomidorowej ze szpinakiem jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do zrobienia :)

      Usuń
  3. Ciekawa propozycja, takiej zupki pomidorówki jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy jak w zupie świeży szpinak robi się taki mięciutki :) Już nieraz jadłyśmy to połączenie :D

    OdpowiedzUsuń