Zupa pomidorowa ze szpinakiem
Nie będę ukrywała, ale pomidorowa to moja ulubiona zupa ;). Zazwyczaj jadam ją klasycznie z makaronem bądź ryżem. Ostatnio dodałam do niej resztki szpinaku i jak dla mnie jest to świetne połączenie, trochę taka mała odmiana :). Zupa jest bardzo szybka do przygotowania, więc bardzo Wam ją polecam :).
Składniki:
- 1,5 litry wody
- 125 g świeżego szpinaku typu baby
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki makaronu orzo (wyglądającego jak ziarna ryżu)
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- świeżo mielony pieprz
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki.
Na oleju przez 3 minuty podsmażamy cebulę, marchewkę i pietruszkę.
Po tym czasie dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy kolejne 3 minuty, dosyć często mieszając, następnie warzywa zalewamy wodą i dodajemy sól, sporą szczyptę pieprzu oraz oregano. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie do garnka wsypujemy makaron i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Kiedy makaron jest miękki do zupy dodajemy pomidory oraz cukier i całość gotujemy kilka minut. Pod koniec gotowania dodajemy umyty szpinak. Od chwili dodania szpinaku zupy nie gotujemy dłużej niż 2 minuty.
Smacznego.
Taka zupka na pewno smakuje rewelacyjnie :) Ochoty mi narobiłaś wielkiej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja :) Pomidorowej ze szpinakiem jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do zrobienia :)
UsuńPycha☺
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, takiej zupki pomidorówki jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy jak w zupie świeży szpinak robi się taki mięciutki :) Już nieraz jadłyśmy to połączenie :D
OdpowiedzUsuń