Jabłecznik z pierniczkami i masą śmietanową


Ciasto te piekłam, jak dobrze pamiętam około 4 razy, najczęściej na wszelkiego rodzaje rodzinne uroczystości i zawsze jakoś nie miałam okazji, aby uchwycić je w obiektywie aparatu. Niedawno zrobiłam je po raz kolejny i na szczęście zdjęcie już mam i dzięki temu z przyjemnością, dzielę się z Wami tym przepisem :). Ciasto może wydawać się skomplikowane, czy czasochłonne, ale nie jest takie, jak upieczemy biszkopt dzień wcześniej, to praktycznie zostaje nam przy nim niewiele pracy. Ciasto doskonale łączy w sobie smak korzennych pierników z masą jabłkową, dla osłody jest masa śmietanowa zaś na polewie płatki migdałowe, które przyjemnie chrupią. 


Składniki:
Biszkopt:
  • 6 dużych jajek 
  • 170 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 
  • 180 g mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając, dodajemy stopniowo cukier i mieszamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej mieszamy mikserem do uzyskania jasnej, kremowej masy.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C. przez 30 minut. Studzimy, a następnie kroimy w poziomie na dwie części.


Masa jabłkowa: 
  • 1,7 kg jabłek 
  • 1 galaretka wiśniowa 
  • 1 galaretka brzoskwiniowa 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Przekładamy je na patelnię lub do rondelka z grubym dnem i smażymy przez około 5-8 minut. Zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy proszek z galaretki, mieszamy. Masę jabłkową odstawiamy do ostygnięcia. Zimną masę jabłkową wykładamy na biszkopt w blaszce. Na wierzchu układamy pierniczki. 


Krem śmietanowy: 
  • 500 g śmietanki kremówki 36% 
  • 1 galaretka agrestowa w proszku 
Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewamy ostygniętą galaretkę.

Gotowy krem wykładamy na pierniczki i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzchu układamy drugą część biszkoptu.

Polewa: 
  • 100 g masła 
  • 9 łyżek cukru 
  • 5 łyżek wody 
  • 4 łyżki kakao 
Składniki na polewę przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Gotujemy ma małym ogniu przez około 5-7 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Następnie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na około 15-20 minut.


Dodatkowo: 
  • 500 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie 
  • płatki migdałowe do posypania






Komentarze

  1. podobne ciasto jadłam i było przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na kawałeczek takiego ciasta to ja się piszę :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wyglada :) Oj zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam to ciasto raz na święta - pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio dużo pierników na blogach :D I dobrze, bo lubimy pierniczki :D Ciasto bez dwóch zdań wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie też zauważyłem ten wysyp wypieków z pierniczkami ;).

      Usuń
  6. Wygląda super, więc na pewno zjadła bym dodatkowy kawałek ;) :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz