Jabłecznik z pierniczkami i masą śmietanową
Ciasto te piekłam, jak dobrze pamiętam około 4 razy, najczęściej na wszelkiego rodzaje rodzinne uroczystości i zawsze jakoś nie miałam okazji, aby uchwycić je w obiektywie aparatu. Niedawno zrobiłam je po raz kolejny i na szczęście zdjęcie już mam i dzięki temu z przyjemnością, dzielę się z Wami tym przepisem :). Ciasto może wydawać się skomplikowane, czy czasochłonne, ale nie jest takie, jak upieczemy biszkopt dzień wcześniej, to praktycznie zostaje nam przy nim niewiele pracy. Ciasto doskonale łączy w sobie smak korzennych pierników z masą jabłkową, dla osłody jest masa śmietanowa zaś na polewie płatki migdałowe, które przyjemnie chrupią.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 dużych jajek
- 170 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 180 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając, dodajemy stopniowo cukier i mieszamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej mieszamy mikserem do uzyskania jasnej, kremowej masy.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C. przez 30 minut. Studzimy, a następnie kroimy w poziomie na dwie części.
Masa jabłkowa:
- 1,7 kg jabłek
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Przekładamy je na patelnię lub do rondelka z grubym dnem i smażymy przez około 5-8 minut. Zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy proszek z galaretki, mieszamy. Masę jabłkową odstawiamy do ostygnięcia. Zimną masę jabłkową wykładamy na biszkopt w blaszce. Na wierzchu układamy pierniczki.
Krem śmietanowy:
- 500 g śmietanki kremówki 36%
- 1 galaretka agrestowa w proszku
Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewamy ostygniętą galaretkę.
Gotowy krem wykładamy na pierniczki i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzchu układamy drugą część biszkoptu.
Polewa:
- 100 g masła
- 9 łyżek cukru
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 500 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie
- płatki migdałowe do posypania
podobne ciasto jadłam i było przepyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNa kawałeczek takiego ciasta to ja się piszę :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglada :) Oj zjadłabym.
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto raz na święta - pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńOstatnio dużo pierników na blogach :D I dobrze, bo lubimy pierniczki :D Ciasto bez dwóch zdań wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie też zauważyłem ten wysyp wypieków z pierniczkami ;).
UsuńWygląda super, więc na pewno zjadła bym dodatkowy kawałek ;) :D
OdpowiedzUsuńZjadłbym :(
OdpowiedzUsuń