Zupa - krem z pomidorów z bazylią



U mnie na talerzu znowu pomidorowa, tym razem zrobiona jednak w formie kremu, który jest bardzo pyszny :) Samo przygotowanie takiej zupy zajmie nam zaledwie 20 minut, co jest jej dużym plusem. Bardzo dobrze smakuje z bagietką.

Składniki:
  • 2 puszki pomidorów 
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 25 świeżych liści bazylii
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 350 ml wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, do czasu, aż będą miękkie (około 5 minut). Następnie dodajemy pomidory, bazylię i wodę. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie blendujemy na gładki krem. Kolejno dodajemy śmietankę, cukier, przyprawy i ponownie zagotowujemy. 


Smacznego. 

Komentarze

  1. Bardzo apetyczny kremik :) Takie właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie jest wyrazisty w smaku. Uwielbiam takie zupy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę świeżej bazylii i taka zupa ma niezwykły aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała pomidorowa, świetnie smakuje z bazylią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna odmiana zwykłej pomidorówki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności:)
    mam swoje pomidory i objadamy sie nimi na okrągło i w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze świeżych pomidorów, taka zupka jest jeszcze lepsza ;).

      Usuń
  7. To są zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz