Snikers
W mojej rodzinie wszyscy lubimy te ciasto, w szczególności mój tato, który bardzo przepada za takimi słodkimi przekładańcami. Dlatego też jest to kolejna wersja Snikersa, wcześniej był Snikers wg przepisu Siostry Anastazji :).
Blaty ciast są pieczone na miodzie, dlatego też ciasto zaraz po złożeniu jest twarde i potrzebuje kilka godzin ,minimum 4, aby zmiękło - najlepsze jest jednak na drugi dzień. Krem budyniowy po ugotowaniu jest bardzo gęsty i mało słodki. Nie potrzeba do niego dodawać dużo cukru, gdyż masa kajmakowa jest bardzo słodka i dopełnia całości smaku. Najlepsze w całym cieście jest oczywiście ciasto miodowe z orzechami w karmelu, które są słodkie i bardzo chrupiące :). Mogłoby się wydawać, że ciasto jest pracochłonne, ale blaty miodowe piecze się na prawdę błyskawicznie.
Również masa budyniowa jest od razy gotowana z masłem, więc nie ma potrzeby później jej ucierać.
Ciasto idealne dla osób, które nie posiadają miksera ;).
W smaku jest pyszne, lekko słodkie z ciągnącą się masą krówkową i delikatnie siekanymi orzechami. Idealne na święta i większe przyjęcia :).
Składniki:
Ciasto miodowe:
- 400 g mąki tortowej
- 80 g masła lub margaryny
- 1/3 szklanki cukru
- 6 łyżek miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną na stolnicę. Dosypujemy cukier, mieszamy i robimy dołeczek, do którego dodajemy miód, jajko oraz pokrojoną margarynę.
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto.
Dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.
Przekładamy każdą część do formy o wymiarach 30×25 cm i pieczemy w 180 st.C przez około 10 minut.
Trzeci placek pieczemy z wyłożoną na wierzchu warstwą orzechową. Aby ją przygotować wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 minut.
Krem budyniowy:
- 800 ml mleka
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 4 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- 200 g masła (temp. pokojowa)
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i masłem, aż do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego. Ponownie podgrzewamy do zagotowania masy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Warstwa orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich, lekko zmielonych
- 80 g masła
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej ok. 250 g
Puszkę masy kajmakowej wkładamy do rondelka wypełnionej do połowy wodą i podgrzewamy, aż masa stanie się bardziej płynna.
Na dno formy układamy ciasto miodowe, wykładamy cały krem budyniowy. Następnie drugi blat miodowy i masa kajmakowa. Na ,koniec warstwa ciasta miodowego z orzechami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego.
ależ kusisz tymi słodkościami :)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl
oj, zjadło by się kawałek, oj, zjadło!!! :)
OdpowiedzUsuńU nas z tego typu ciast największe wzięcie ma 3bit ale Snickersowi oczywiście też nikt nie odmówi :D
OdpowiedzUsuńAleś mi smaka narobiłaś, ciasto wygląda mega pysznie
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, jeśli jeszcze zostało to poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAngelika łał łał i jeszcze raz łał. :)
OdpowiedzUsuńDzięki Elu ;)
UsuńAleż nabrałem na niego ochoty :D
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto :D
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na widok takiego ciacha ;;)
OdpowiedzUsuńSmaczne ciacho ;) w ogóle smacznie tu u Ciebie.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Bardzo lubię takie ciasta, a Twoje tak apetycznie się prezentuje, że chętnie zjadłabym kawałek, no dobra dwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Pyszne ciasto! Bardzo lubię takie ciasta, a Twoje tak apetycznie się prezentuje, że chętnie zjadłabym kawałek, no dobra dwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Pyszne ciasto :))
OdpowiedzUsuńCiasto miodowe zapowiada się cudnie! :)
OdpowiedzUsuńKochana ale wspaniałe ciasto, oj zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie uwielbiam to ciacho! :D
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto ;)
OdpowiedzUsuńaccch, takie ciasta to zawsze bardzo pyszny grzeszek :>
OdpowiedzUsuńpysznie ;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie ;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie ;)
OdpowiedzUsuń