Czekoladowe ciasto z białek
Dziś przychodzę do Was z przepisem na czekoladowe ciasto na bazie białek. Jest to już kolejny przepis na ich wykorzystanie :).
Ciasto w przygotowaniu jest bardzo szybkie i mało pracochłonne. Nie wymaga ono dodania proszku do pieczenia, gdyż powinno urosnąć na samych białkach. Po upieczeniu jest bardzo czekoladowe i wilgotne.
Ja swoje ciasto dodatkowo po upieczeniu ponakłuwałam wykałaczką i podczas wylewania polewy, wleciała ona w te dziurki i dzięki temu polewa znalazła się jeszcze w środku ciasta, co można zauważyć na zdjęciach.
Ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi lub podprażonymi płatkami migdałów. Białka najlepiej wyciągnąć wieczorem, w dzień przed planowanym pieczeniem.
Składniki:
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 50 g kakao
- 100 g mąki
- 8 białek
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kakao i mąkę, miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą łopatki wmieszujemy do masy kakaowej.
Keksówkę o wymiarach ok. 13×33 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu ciasto oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa:
- 75 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i mieszamy do rozpuszczenia składników i zagotowania.
Smacznego.
Fajne ciasto. Pysznie wygląda i z chęcią sięgam po kawałek :-)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto. Pysznie wygląda i z chęcią sięgam po kawałek :-)
OdpowiedzUsuńTen mokry czekoladowy środek po prostu wpędził nas w zachwyt! Idziemy szukać gorzkiej czekolady po szafkach xD
OdpowiedzUsuńciekawa opcja, może się skusze w przyszłości :)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl
Obłędne ^^ Aż chciałbym się znaleźć przy takim cieście ^^
OdpowiedzUsuńale super ! właśnie robiłam lody i zostały mi białka,zrobię na weekend
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam Cię zainspirować. Czekam na relację z pieczenia ;)
UsuńMmmm a się zagapiłam na te pyszności :)
OdpowiedzUsuńO proszę, jest fajny i prosty pomysł na wykorzystanie pozostawionych białek!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, nie lubię, jak mi się coś marnuje w kuchni, więc białka zawsze zbieram i mrożę ;)
Usuńszybko i do tego wykorzystanie białek - dla mnie idealnie:)
OdpowiedzUsuńCudnie :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPrzyda się, bo białek u mnie pod dostatkiem :D
OdpowiedzUsuń