Mazurek śliwkowy
Święta już za nami, więc czas już wrócić do naszych codziennych obowiązków :). Jakoś zawsze po kilku dniach wolnego ciężko jest mi wrócić do wszelkiego rodzaju prac na pełnych obrotach.
Na święta po raz pierwszy raz w życiu upiekłam mazurka, jakoś nigdy u mnie w domu nie było tradycji, aby go wypiekać. Postanowiłam to zmienić i upiekłam mazurka potrójnie śliwkowego. Śliwki bardzo lubię, więc taki dodatek bardzo mi odpowiadał. Mazurek jest bardzo szybki do wykonania, możemy go wykonać nawet 4 dni przed świętami (ja tak właśnie zrobiłam).
W smaku pyszny, ciasto jest bardzo mięciutkie, a dodatek białej czekolady fajnie podkreśla smak śliwek w czekoladzie :).
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 110 g suszonych śliwek
- 2 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy razem na stolnicy. Robimy dołeczek, a do dołeczka dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i wcieramy je w mąkę. Ma się utworzyć bardzo drobna i puszysta kruszonka. Do kruszonki dodajemy drobno posiekane śliwki i żółtka. Zagniatamy ciasto do połączenia składników.
Formę o wymiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na prostokąt i wykładamy nim formę. Pieczemy w 18 st.C. przez około 20 - 25 minut, aż nabierze ładnego brązowego koloru. Studzimy.
Wierzch:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 200 g śliwek w czekoladzie
- 100 g białej czekolady
Śliwki w czekoladzie kroimy na połówki.
Na zimnym cieście rozsmarowujemy powidła śliwkowe, a na nich układamy pokrojone śliwki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią mazurek.
Smacznego.
Śliczny! Nigdy nie jadłam mazurka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja. Musiał być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńAle pycha :D
OdpowiedzUsuńU nas mazurków też się tradycyjnie nie robiło dopóki siostra dwa lata temu nie zrobiła go po raz pierwszy :) Był tak pyszny, że teraz nie wyobrażamy sobie, że mogłoby go zabraknąć :D
OdpowiedzUsuńAle Twój to mniam! Powidła śliwkowe w połączeniu z z białą czekoladą to istne arcydzieło i bomba smaków :D
Mazurki bardzo lubię, choć nie robiłam w tym roku sama
OdpowiedzUsuńMazurek ze śliwkami musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńFajny, jeszcze nie jadłem takiego :D
OdpowiedzUsuńmazurki w tym roku u nas królowały, był też śliwkowy, ale nieco inny.
OdpowiedzUsuńTwój bardzo apetycznie się prezentuje!
W moim domu mazurek również nie był robiony :)
OdpowiedzUsuńDodatek powideł śliwkowych, to super pomysł. Pyszne ciasto :)
Kocham śliwki i ich smaki, dlatego chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńu nas niestety mazurki sie nie przyjęły, ale bardzo lubię dodawać powidła do innych ciast :)
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny! :)
OdpowiedzUsuń