Ciasto Biedronka



Pyszne, bardzo lekkie i kolorowe ciasto o pięknej nazwie Biedronka. Składa się z naponczowanego biszkoptu, dżemu, masy maślanej, galaretki truskawkowej, a wszystko zwieńczone wiórkami kokosowymi. 
Ciasto wychodzi wilgotne, lekko słodkie, ale nieprzesłodzone ;). Smak dżemu, jak i galaretki możecie za każdym razem zmienić i dzięki temu ciasto, zawsze będzie wyglądało inaczej. Do tężejącej galaretki możemy dodać owoce, np. borówkę czy truskawki - świetna opcja na lato. Chętnie popełnię jeszcze raz te ciasto, ale właśnie z truskawkami :). 
Jak dla mnie, im więcej jest dziurek w cieście, tym ciasto jest bardziej wilgotne i efekt końcowy jest również dzięki temu bardziej ładny. 
Ciasto idealnie nadaje się na przyjęcie dla dzieci, jak i na różnego rodzaju rodzinne uroczystości :).

Składniki:
Biszkopt: 
  • 6 jajek, białka i żółtka osobno 
  • 1 szklanka cukru 
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 220 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy. Dodajemy olej i miksujemy. 
Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ubitej piany z żółtkami. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach albo szpatułką.
Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Pieczemy w 170 st.C. przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
Po wystudzeniu przekrajamy na dwa blaty.

Masa kremowa: 
  • 500 ml mleka 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 16 g cukru wanilinowego 
  • 200 g masła 
  • kilka kropel aromatu migdałowego 
Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mączną. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem, na koniec dodajemy kilka kropli aromatu.

Poncz:
  • 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
Składniki na poncz mieszamy razem w szklance.

Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody 
  • wiórki kokosowe 
  • dżem truskawkowy 
Przełożenie:

Biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Jeden z powrotem wkładamy do formy, ponczujemy, smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy 3/4 masy kremowej. 
W drugiej połowie biszkoptu wycinamy kieliszkiem o śr. 4 cm - 13 kółek. (Można ich zrobić, mniej lub więcej, jak uważacie). Biszkopt z wyciętymi kółkami kładziemy na masę kremową. Smarujemy go pozostałym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretką wypełniamy otwory w biszkopcie. Ciasto chłodzimy.


Smacznego.

Komentarze

  1. Ślicznie to ciacho wygląda :) Przyznam się, że nie znałam ciasta biedronki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że nazwa urocza to jeszcze ta prezentacja <3 Cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda ta biedronka :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super smakowita biedroneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a biedronka nie powinna być kakaowa?
    nie ważne, bo wygląda bardzo smakowicie, a osobiście bardzo lubię takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, sądzę, że pomysł ze zrobieniem kakaowego biszkoptu do tego ciasta jest świetny ;)

      Usuń
  6. O i właśnie jeszcze z truskawkami to byłoby wręcz idealnie! :D Fajne Biedronkowe ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładna nazwa i ładne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada obłędnie, zjadłabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jak zwykle bardzo apetyczne i starannie wykonane :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo urocze ciasto! a to że smakuje pysznie, to wnioskuję ze składników;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie takie ciacha lubię najbardziej...delikatne i zapewne pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie, wygląda jak biedroneczka :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne Biedronkowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz