Ciasto Biedronka
Pyszne, bardzo lekkie i kolorowe ciasto o pięknej nazwie Biedronka. Składa się z naponczowanego biszkoptu, dżemu, masy maślanej, galaretki truskawkowej, a wszystko zwieńczone wiórkami kokosowymi.
Ciasto wychodzi wilgotne, lekko słodkie, ale nieprzesłodzone ;). Smak dżemu, jak i galaretki możecie za każdym razem zmienić i dzięki temu ciasto, zawsze będzie wyglądało inaczej. Do tężejącej galaretki możemy dodać owoce, np. borówkę czy truskawki - świetna opcja na lato. Chętnie popełnię jeszcze raz te ciasto, ale właśnie z truskawkami :).
Jak dla mnie, im więcej jest dziurek w cieście, tym ciasto jest bardziej wilgotne i efekt końcowy jest również dzięki temu bardziej ładny.
Ciasto idealnie nadaje się na przyjęcie dla dzieci, jak i na różnego rodzaju rodzinne uroczystości :).
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek, białka i żółtka osobno
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy. Dodajemy olej i miksujemy.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ubitej piany z żółtkami. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach albo szpatułką.
Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 st.C. przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
Po wystudzeniu przekrajamy na dwa blaty.
Masa kremowa:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 200 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mączną. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem, na koniec dodajemy kilka kropli aromatu.
Poncz:
- 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Składniki na poncz mieszamy razem w szklance.
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody
- wiórki kokosowe
- dżem truskawkowy
Przełożenie:
Biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Jeden z powrotem wkładamy do formy, ponczujemy, smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy 3/4 masy kremowej.
W drugiej połowie biszkoptu wycinamy kieliszkiem o śr. 4 cm - 13 kółek. (Można ich zrobić, mniej lub więcej, jak uważacie). Biszkopt z wyciętymi kółkami kładziemy na masę kremową. Smarujemy go pozostałym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretką wypełniamy otwory w biszkopcie. Ciasto chłodzimy.
Smacznego.
Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie to ciacho wygląda :) Przyznam się, że nie znałam ciasta biedronki :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że nazwa urocza to jeszcze ta prezentacja <3 Cudne :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ta biedronka :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper smakowita biedroneczka :)
OdpowiedzUsuńa biedronka nie powinna być kakaowa?
OdpowiedzUsuńnie ważne, bo wygląda bardzo smakowicie, a osobiście bardzo lubię takie ciacha:)
Dziękuję, sądzę, że pomysł ze zrobieniem kakaowego biszkoptu do tego ciasta jest świetny ;)
UsuńO i właśnie jeszcze z truskawkami to byłoby wręcz idealnie! :D Fajne Biedronkowe ciacho :D
OdpowiedzUsuńPomysłowe i smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładna nazwa i ładne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu ;)
UsuńWyglada obłędnie, zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńCiasto jak zwykle bardzo apetyczne i starannie wykonane :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Agnieszko :).
Usuńbardzo urocze ciasto! a to że smakuje pysznie, to wnioskuję ze składników;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie ciacha lubię najbardziej...delikatne i zapewne pyszne :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, wygląda jak biedroneczka :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńPiękne Biedronkowe ciacho :)
OdpowiedzUsuń