Kruche roladki z czekoladą
Dziś proponuję Wam kruche roladki z czekoladą. Potrzeba do nich niewiele składników, zazwyczaj wszystkie są w domu. Są bardzo szybkie do przygotowania i smaczne.
Jeśli nie mamy czekolady, możemy nadziać je twardą marmoladą - próbowałam, nic nie wypływa :)
Tylko należy pamiętać, aby zbytnio nie spiec roladek, gdyż potem mogą być twarde.
Składniki: (na około 37 sztuk)
Ciasto:
- 250 g schłodzonego masła
- 420 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 duże jajka
Dodatkowo:
- 1 białko lekko rozbełtane widelcem
- 100 g gorzkiej czekolady drobno poszatkowanej lub zmielonej w blenderze
Do mąki ścieramy schłodzone masło na tarce z dużym oczkami lub też drobno pokrojone. Dodajemy cukier, jajka i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto krótko zagniatamy i podsypując mąką, rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie wycinamy z ciasta kwadraty o bokach 8 x 8 cm. Boki kwadratów smarujemy białkiem, na środek każdego nakładamy po około 1 łyżeczce czekolady i zwijamy je w roladki.
Wierzch roladek nacinamy nożem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w 160 st.C. na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół w 180 st.C.) przez około 25 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz