Wyborny jabłecznik na biszkopcie



Jesienne ciasto z jabłkami na biszkopcie. Cały torcik wychodzi wysoki. Podoba mi się w nim to, że w każdej warstwie znajduje się cynamon, który uwielbiam i staram się go dodawać do ciast, tortów i babek, które go potrzebują i który będzie do nich pasował. W nadzieniu jabłkowym są dwie różne galaretki, które nadają niepowtarzalny smak temu ciastu. Biszkopta niczym nie nasączamy, bo namoknie od nadzienia jabłkowego i cynamonowej śmietanki. Warto zrobić sobie taki torcik na te jesienne chłodne i krótkie dni.

Składniki:
Biszkopt: 
  • 5 jajek 
  • szczypta soli 
  • 140 g cukru 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 
  • 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego 
  • 2-3 krople aromatu waniliowego 
Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, aż masa stanie się lśniąca i gęsta. Dodajemy żółtka, aromaty i przez chwilę mieszamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160 st.C. na funkcji termoobieg (180 st.C. na funkcji góra-dół) przez około 45 minut. Studzimy.

Nadzienie: 
  • 1,5 kg umytych jabłek (waga przed obraniem) 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 opakowanie galaretki morelowej lub brzoskwiniowej 
  • 2 łyżki galaretki morelowej lub brzoskwiniowej w proszku 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
Jabłka kroimy w drobne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do rondelka z grubym dnem. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody (w tak małej ilości wody nie rozpuści się ona do końca). Dodajemy do niej 3 łyżki gorących jabłek i mieszamy (galaretka się wtedy już dokładnie rozpuści). Galaretkę dodajemy do jabłek w rondelku, następnie dodajemy 2 łyżki galaretki w proszku, wsypujemy cynamon, cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, jabłka mają być lekko ciepłe. Ostygnięty biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrajamy na dwa blaty. Jeden krążek wkładamy z powrotem do torownicy i zapinamy obręcz. Na wierzch wykładamy jabłka, wyrównujemy i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu, lekko dociskamy. Jabłecznik odstawiamy na parę godzin, najlepiej na noc w chłodne miejsce.


Wierzch: 
  • 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1-2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • fix do śmietany 
  • płatki czekoladowe lub starta czekolada 
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i cynamonem, na końcu dodajmy fix. Równomiernie rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta, posypujemy płatkami czekoladowymi.


Smacznego.

Komentarze

  1. Mniam, wspaniale wygląda to ciasto, bardzo efektowne i na pewno smaczne:)

    lekcjewkuchni.blogpsot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz