Wyborny jabłecznik na biszkopcie
Jesienne ciasto z jabłkami na biszkopcie. Cały torcik wychodzi wysoki. Podoba mi się w nim to, że w każdej warstwie znajduje się cynamon, który uwielbiam i staram się go dodawać do ciast, tortów i babek, które go potrzebują i który będzie do nich pasował. W nadzieniu jabłkowym są dwie różne galaretki, które nadają niepowtarzalny smak temu ciastu. Biszkopta niczym nie nasączamy, bo namoknie od nadzienia jabłkowego i cynamonowej śmietanki. Warto zrobić sobie taki torcik na te jesienne chłodne i krótkie dni.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 140 g cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
- 2-3 krople aromatu waniliowego
Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, aż masa stanie się lśniąca i gęsta. Dodajemy żółtka, aromaty i przez chwilę mieszamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160 st.C. na funkcji termoobieg (180 st.C. na funkcji góra-dół) przez około 45 minut. Studzimy.
Nadzienie:
- 1,5 kg umytych jabłek (waga przed obraniem)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki morelowej lub brzoskwiniowej
- 2 łyżki galaretki morelowej lub brzoskwiniowej w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
Jabłka kroimy w drobne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do rondelka z grubym dnem. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody (w tak małej ilości wody nie rozpuści się ona do końca). Dodajemy do niej 3 łyżki gorących jabłek i mieszamy (galaretka się wtedy już dokładnie rozpuści). Galaretkę dodajemy do jabłek w rondelku, następnie dodajemy 2 łyżki galaretki w proszku, wsypujemy cynamon, cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, jabłka mają być lekko ciepłe. Ostygnięty biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrajamy na dwa blaty. Jeden krążek wkładamy z powrotem do torownicy i zapinamy obręcz. Na wierzch wykładamy jabłka, wyrównujemy i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu, lekko dociskamy. Jabłecznik odstawiamy na parę godzin, najlepiej na noc w chłodne miejsce.
Wierzch:
- 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- fix do śmietany
- płatki czekoladowe lub starta czekolada
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i cynamonem, na końcu dodajmy fix. Równomiernie rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta, posypujemy płatkami czekoladowymi.
Smacznego.
Mniam, wspaniale wygląda to ciasto, bardzo efektowne i na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogpsot.com