Śliwki w słodkiej, aromatycznej marynacie



Teraz trochę inny przepis na wykorzystanie śliwek. Oprócz zrobienia konfitur oraz dżemów ze śliwek postanowiłam zrobić śliwki w słodkiej, aromatycznej marynacie. Zaciekawiło mnie w tym przepisie to, że wszystkie przyprawy są umieszczone w jednej śliwce umieszczonej na dnie słoika, przez co później wydobywa ona swój aromat. Marynata po zalaniu śliwek przybiera kolor czerwony. 
Jeśli macie jeszcze śliwki koniecznie zróbcie sobie parę takich słoiczków :-) 

Składniki: 
  • 1 kg śliwek 
  • 2 szklanki wody 
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 
  • goździki, ziarenka gorczycy, ziele angielskie 
Śliwki myjemy. Jedną śliwkę nadkrajamy z jednej strony, i wyciągamy pestkę. Mi wyszły 4 słoiki, to z 4 śliwek delikatnie wyciągnęłam pestki. Do jednej z tych wydrążonych śliwek wkładamy 2 goździki, 2 ziela angielskie i kilka ziarenek gorczycy. Śliwkę z przyprawami wkładamy na dnie słoika i układamy resztę śliwek pokrojonych w ćwiartki, jednak nie uciskając ich zbyt mocno w słoiku.
Wodę zagotowujemy z cukrem, następnie dodajemy kwasek cytrynowy. Owoce zalewamy wrzątkiem, słoiki dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 15 - 20 minut.


Smacznego. 

Komentarze