Drożdżówki z nadzieniem jabłkowo-cynamonwym
Pierwszym moim pomysłem na wykorzystanie drożdży, którym już niedługo kończył się termin ważności było zrobienia ciasta drożdżowego na dużą blachę z jakimiś owocami. Jednak po dłuższym zastanowieniu pomyślałam, że zrobię drożdżówki, których już dawno nie robiłam. Nadzienie wybrałam jabłkowo-cynamonowe i był to świetny wybór. Bułeczki tym nadzieniem są wypełnione po brzegi. Oczywiście każdym zwieńczeniem ciasta drożdżowego jest kruszonka, która z tego przepisu wychodzi bardzo sypka i w dużych kawałkach.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 220 ml ciepłego mleka
- 70 g miękkiego masła
- 3 żółtka
Mąkę mieszamy z solą i 3 łyżkami cukru. Drożdże kruszymy, zasypujemy 1 łyżką cukru i mieszamy z 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 25 - 30 minut. Spienione drożdże dodajemy do mąki. Wlewamy pozostałe mleko, dodajemy masło i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Ciasto dzielimy na 10 części.
Nadzienie:
- 4-5 jabłek średniej wielkości
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.
Kruszonka:
- pół szklanki mąki
- 60 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami.
Dodatkowo:
- 1 żółtko plus odrobina wody do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Każdą część ciasta formujemy w kulę, następnie spłaszczamy, możemy lekko rozwałkować ciasto wałkiem, na środku układamy 2 łyżki nadzienia, zlepiamy brzegi ciasta jak pieroga. Następnie kształtujemy bułeczkę.
Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykrywamy je i odstawiamy na kolejne 30 minut. Podrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Kruszonką posypujemy bułeczki. Pieczemy w 200 st. C. przez około 18-20 minut.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz