Likier kajmakowy z nutą korzennych przypraw
Ostatnio po raz pierwszy przygotowałam samodzielnie likier. Patrząc na listę składników oraz sposób przygotowania wiedziałam, że nie sprawi mi on problemu i tak też było. Jego przygotowanie jest ekspresowe, jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, gdyż likier musi leżakować w lodówce około tygodnia czasu, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Ja już jestem po pierwszej degustacji i powiem, że jest bardzo świąteczny, pachnie pomarańczami i przyprawami bożonarodzeniowymi. Obawiałam się o smak, czy aby na pewno nie będzie czuć za bardzo wódki, ale niepotrzebnie, ponieważ wyszedł dosyć delikatny w smaku. Ja swój likier przelałam do świątecznych butelek i zamierzam nim obdarować rodzinę oraz znajomych.
Składniki:
- 300 g masy kajmakowej
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 250 ml wódki 40%
Masę kajmakową miksujemy z mlekiem skondensowany do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa będzie płynna.
Do masy dodajemy przyprawę do piernika, cynamon oraz otartą skórkę z pomarańczy, ponownie miksujemy.
Na koniec cienkim strumieniem wlewamy wódkę cały czas miksując. Gotowy likier przelewamy do butelek, wstawiamy do lodówki na 7 dni, pamiętając o codziennym mieszaniu. Po tym czasie likier jest gotowy do spożycia.
wspaniale musi smakowac!! Radosnych świat
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo pyszny :)
OdpowiedzUsuńA myślałam, że to bardziej skomplikowane:) Zapisuję!
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTaki likier to naprawdę fajny prezent :)
OdpowiedzUsuńU nas w tym roku był krówkowy, ale ten też nam smakuje:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam serdecznie
Wpraszam się na kieliszeczek:)
OdpowiedzUsuńNie robiłem jeszcze takiego likieru. Zrobię i ładnie zapakuję do butelek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) Dzięki
OdpowiedzUsuń