Serce z ciasta francuskiego z nadzieniem czekoladowym
Czekoladowe serce z ciasta francuskiego piekłam na prezent w lutym tego roku. Do wypieku zachęcił mnie jego bardzo ładny, estetyczny wygląd, szybkość oraz prostota wykonania. Serce zapakowane w celofan i przewiązane czerwoną wstążką może stanowić słodki, walentynkowy prezent. Myślę, że tak samodzielnie przygotowany podarunek będzie dla osoby obdarowanej miłym zaskoczeniem. A w smaku? Kruche, maślane, rozpływające się w ustach, z lekką nutą czekolady.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 30 g mlecznej czekolady
- 30 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremowej 30%
Śmietankę kremową przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Czekoladę łamiemy do oddzielnej miseczki i zalewamy zagotowaną śmietanką kremową. Mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut do ostudzenia i zgęstnienia.
Z 1 ciasta francuskiego wycinamy serce. Szablon zrobiłam sama na dużej kartce papieru (mniej więcej serce zajęło mi format A3). Na wycięte serce nakładamy krem czekoladowy, przykrywamy drugim wyciętym sercem z ciasta francuskiego.
Następnie nacinamy je od środka, robiąc niezbyt grube paseczki. Każde paseczek skręcamy w tą samą stronę 3-4 razy. Pieczemy w 210 st.C. przez 20 minut. Z pozostałego ciasta możemy powycinać ciasteczka, tylko pieczemy je krócej, około 15 minut.
Bardzo ładnie wygląda, podoba mi to serduszko :) W walentynki do przetestowania ;)
OdpowiedzUsuńchciałbym dostać takie Serce na Walentynki :D
OdpowiedzUsuńW takim razie podrzuć przepis wybrance serca i może na Walentynki przygotuje :)
UsuńSuper się prezentuje to serducho <3 :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSuper pomysł, chyba upiekę na święta w prezencie :)
OdpowiedzUsuń