Plasterki cytryny w zalewie korzennej



Plasterki cytryny w zalewie korzennej z pewnością urozmaicą niejedną herbatę, swoim aromatem i smakiem, zaś ładnie zapakowane będą miłym, świątecznym prezentem. Do słoiczka możecie dodać również kardamon, bądź laskę wanilii - ja tak planuję kolejnym razem. A tymczasem zastanawiam się nad czymś podobnym, ale na bazie pomarańczy :). 

Składniki:
  • 1 cytryna 
  • 2 cm imbiru 
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • kilka goździków 
  • 2 szczypty cynamonu 
  • 150 ml zimnej wody 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego 
Cytrynę sparzamy wrzątkiem i dokładnie ją myjemy. Kroimy w półplasterki, imbir zaś w plastry. W czystym, wyparzonym słoiczku układamy warstwami cytrynę, imbir, jeden goździk, szczypta cynamonu, aż do wyczerpania składników. Na końcu w słoiczku umieszczamy anyż. Wodę zagotowujemy z cukrem i gorącą zalewamy cytrynę w słoiczku. Słoiczek obracamy do góry dnem, do momentu, aż wystygnie. Przechowujemy w lodówce.


Smacznego. 

Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł :) Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, w prosty sposób można ubogacić smak herbaty :)

      Usuń
  2. My najchętniej to byśmy się skusiły na te ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ahh o tak oryginalnej przekąsce jeszcze nie słyszałam, ale już wyobrażam sobie ten cudowny aromat!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz