Frytki z batatów



Bataty, czyli słodkie ziemniaki, coraz częściej goszczą na polskich stołach, jednak nadal przoduje nasz polski ziemniak. Ale to bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych. Zawierają witaminę A, C, B6, PP, białka i błonnika. Mają też żelazo, potas, miedź i mangan. Są zdrowe i niskokaloryczne - 100 g batatów to tylko 85 kcal. 
Kilka lat temu miałam pierwszą przygodę z frytkami z batatów, jednak coś mi w nich wtedy nie pasowało, były zbyt miękkie, jak i wyczuwało się w nich słodycz. Potem przyszedł czas na udoskonalenie przepisu, kilka blogów mi w tym pomogło i teraz bataty są chrupiące, nie wychodzą słodkie, a o to nam przecież chodzi we frytkach :). Chrupkość zapewnia nam moczenie frytek w zimnej wodzie, jak i obtoczenie ich w mące ziemniaczanej. Szczerze zachęcam Was do ich upieczenia.

Składniki:
  • 8 sztuk batatów
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • Papryka ostra
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Następnie 2-3 razy przepłukujemy je w zimnej wodzie. Do miski nalewamy zimnej wody i umieszczamy w niej pokrojone bataty. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wodę wylewamy, a bataty osuszamy na papieru ręcznikowym. Do kolejnej miski, najlepiej z zamykaną pokrywą przesypujemy osuszone bataty, dodajemy mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz oliwę z oliwek. Mieszamy do momentu, aż bataty zostaną przykryte mąką i przyprawami. 
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bataty, ważne, żeby frytki się nie dotykały, więc układamy je w małych odstępach od siebie. Pieczemy przez 10-15 minut w 240 st.C. do czasu, aż będą miękkie w środku, a chrupkie na zewnątrz. 


Smacznego. 

Komentarze

Prześlij komentarz