Polsko-włoska pizza



W dniu dzisiejszym chciałabym Wam zaproponować pyszną, prawdziwie włoską pizzę z jej charakterystycznym cienkim ciastem oraz polskimi składnikami.
Warto zrobić ją samemu, jest przy tym wiele frajdy, a na samym końcu satysfakcji z własnoręcznie zrobionego, pysznego wypieku. Przy robieniu pizzy nie należy się spieszyć. Trzeba zagospodarować trochę dnia i potraktować to jako wspaniałą zabawę. Pizzę można zrobić choćby podczas imprezy ze znajomymi - stanowić to będzie dodatkową atrakcję wieczoru. Można także dzięki temu fantastycznie spędzić czas ze swoim dzieckiem dla którego będzie to nielada atrakcją. Robienie pizzy może także przybrać formę ciekawej randki z ukochanym :)
Najważniejszym sekretem dobrej pizzy jest jej ciasto - zapewniam Was, że dzięki temu przepisowi wyjdzie ono znakomite.
Niemniej ważnym elementem składowym tego wybornego włoskiego dania jest także sos którym smarujemy naszą pizzę. W przepisie tym także znajdziecie informację, jak takowy zrobić.
Pamiętajcie także, aby składniki znajdujące się na pizzy dobierać wedle własnych upodobań i nie oszczędzać na jakości produktów - w tym przypadku postawiłam na pieczarki, które stanowią bazę smakową pizzy, bukiet smaków uzupełniają salami, ser, czerwona cebulka oraz papryka. Zapewniam że to połączenie stanowić będzie idealną kompozycję łączącą upodobania fanów kuchni włoskiej i polskiej.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem i gorąco zachęcam do samodzielnego wykonania pizzy!

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki typ 405 (najlepsza byłaby 00, jeśli ją macie, to koniecznie ją użyjcie, ja niestety nie mogłam takiej znaleźć)
  • 365 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Z podanej ilości wszystkich składników odbieramy 1/3 szklanki ciepłej wody oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Drożdże kruszymy do ciepłej wody, dodajemy mąkę pszenną oraz cukier. Rozczyn mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłą wodę, oliwę oraz sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto przez 15 minut. Gdyby ciasto bardzo nam się kleiło do rąk możemy podsypać je mąkę, tylko z umiarem, żeby po upieczeniu ciasto nie było twarde. Po dokładnym zagnieceniu ciasta, odkładamy je do posmarowanej oliwą miski i nakrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Sos pomidorowy:
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • niewielka ilość oleju
  • łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
  • ulubione przyprawy: pieprz, sól, suszone pomidory
Na niewielkiej ilości oleju przysmażamy czosnek. Dolewamy przecier pomidorowy oraz dodajmy ulubione przyprawy oraz cukier. Gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie sos studzimy.

Dodatki:
  • 500 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g salami
  • 500 g sera żółtego
  • rukola i roszponka do posypania pizzy po upieczeniu
  • niewielka ilość oleju do przysmażenia cebuli z pieczarkami
  • pieprz, sól do pieczarek
  • oliwa do skropienia pizzy po upieczeniu
Pieczarki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przysmażamy cebulkę, aż ładnie się zarumieni, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu, aż pieczarki puszczą wodę, a następnie woda ta odparuje. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Paprykę myjemy i kroimy w słupki. 
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu dzielimy na 3 części. Stolnicę obficie posypujemy mąką i rozciągamy na niej ciasto na pizzę formując również rant. Rozciągamy  je do momentu, aż uzyska średnicę około 30 cm. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Spód smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy przysmażoną cebulkę z pieczarkami, pokrojoną czerwona paprykę oraz salami. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 270 st.C. lub więcej, o ile pozwala nam na to piekarnik. Pieczemy 10 minut lub krócej. Kiedy spód i boki zaczynają się rumienić, to znak, że jest pizza jest już gotowa. Po upieczeniu pizzę posypujmy rukolą i roszponką, skrapiamy oliwą. 



Smacznego.




Komentarze

  1. Kocham wszelkiego typu pizze i ta na pewno by mi posmakowała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa pizza jest najlepsza :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pizza to tylko na cienkim <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domową pizze, a Twoja wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tam wciągnę każdą pizze, ale moja rodzinka woli tą na grubszym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Wygląda rewelacyjnie! Jak z najlepszej pizzerii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale narobiłam sobie ochoty na taką pizzę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pizzę zawsze mam ochotę! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz